22 Nisan Dünya Günü kutlu olsun!
Dünya Günü’nün tarihi, ABD’li aktivistlerin ülke çapında tanık olduğu çevresel bozulmaya karşı farkındalık yaratmak için harekete geçtiği 1970’a dayanıyor. O zamandan bu yana Dünya Günü’nü takvimine ekleyen ülke sayısı 190’a çıktı.
Bu yılın teması, siyasi liderlere, işletmelere ve sıradan insanlara plastik üretimini 2040’a kadar yüzde 60 oranında azaltma çağrısında bulunan ‘Gezegen Plastiklere Karşı’. Aynı zamanda 2020’lerin sonuna kadar tek kullanımlık plastiklerin tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor.
İşte Dünya Günü‘yle ilgili beş ilginç gerçek.
1. İlkine 20 milyondan fazla insan katıldı
22 Nisan 1970’teki ilk Dünya Günü kutlamasına başta ABD’de olmak üzere 20 milyondan fazla insan katıldı.
2. Üniversiteliler için 22 Nisan’da
Dünya Günü’nün tarihi büyük ölçüde, etkinliklere katılımı artırmak amacıyla üniversite öğrencilerinin takvimine göre belirlendi. 22 Nisan, okul yılı boyunca hafta içi bir güne denk geliyordu; bahar tatili ile final sınavları arasında, havanın insanların dışarıda olmasına izin verecek kadar ılık olduğu bir günde yani.
3. 1990’da küreselleşti
Hareket, 1990’da, bir grup çevreci liderin, 141 ülkede 200 milyon insanı harekete geçiren bir kampanya düzenlemesi üzerine küreselleşti.
4. Bu yılın hedefi büyük
Earthday.org, bu yılki Dünya Günü kutlamaları için, tarihin en büyük temizliğine ev sahipliği yapmak üzere Malezyalı kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Ülkenin ana adası Penang Adası, turizm nedeniyle plastik kirliliğinden etkilendi. Organizatörlere göre en az 100 bin gönüllü ülkedeki plajları ve ormanları temizleyecek. Ayrıca 1 milyondan fazla ağaç dikecekler.
5. On milyonlarca ağaç dikildi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre ormansızlaşma nedeniyle her yıl yaklaşık 18 milyon dönüm orman kayboluyor. Earthday.org bununla mücadele etmek için 2010 yılında Canopy Projesi’ni kurdu ve o zamandan beri dünya çapında on milyonlarca ağaç dikti.