Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay İzmir’de “kırsal devrim” için düğmeye bastı. Kırsal Kalkınma Bölge Daire Başkanlığı kuracaklarını açıklayan Tugay, kent merkezinde ne varsa kırsalda da onunun olacağını açıkladı. İzmir Gıda Eylem Planı’nı da hayata geçireceklerini vurgulayan Tugay kent içi tarımı da geliştireceklerini ifade etti
EGELİ GAZETE-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Kırsal Kalkınma Bölge Daire Başkanlığı kuracaklarını açıkladı. Agro TV’ye açıklama yapan Tugay, “Hepimiz aslında şehrin kalabalığından uzak, huzur içindeki yerlerde yaşamak isteriz. Ama dönüp dolaşıp yine şehir merkezinde yaşamayı tercih ediyoruz. Çünkü hastane burada, alışveriş merkezi burada, sinema burada, tiyatro burada, konser burada. Bunların kırsal bölge için de planlanması gerekir. Bunu da belediyenin yeniden yapılanma süreci içinde bir Kırsal Bölge Planlama Daire Başkanlığı üzerinden yapacağız” dedi. Tugay, Karşıyaka’da hazırladığı gıda eylem planını İzmir için de hayata geçireceklerini belirterek şöyle konuştu: “Üreticinin daha fazla kazanması, tüketicinin de daha uygun şartlarda daha ucuz gıdaya erişmesi için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İzmir’de kent içi tarımı geliştireceğiz. Üreticiyle tüketicinin buluştuğu pazarlarını sayısını artıracağız.”
KIRSAL BÖLGE PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ KURULUYOR
“İzmir Modeli” denilen Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretimi desteklediği ve bunu kooperatifler üzerinden yaptığı bir sistemin olduğunu hatırlatan Tugay, “Bu sistem Aziz Kocaoğlu döneminde başlamıştı ve oldukça başarılı bir yöntem olarak tüm Türkiye’ye anlatıldı. Türkiye’de birçok belediye bunu örnek aldı. Bu bizim çok sağlam bir temelimiz. Kooperatifler küçük üreticilerden oluşuyor. Onların küçük üretici tarafından desteklenmesi onlara güç veriyor ve devamlılıklarını sağlıyor. Yakın zamanda bir ekonomik kriz yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de kooperatiflerle ilişkilerde sıkıntılar yaşadı. Önümüzdeki dönem için kooperatiflerimizle ilişkilerimizi en verimli, en sağlıklı hale getirmeyi amaçladığımız bir sürecimiz var. Bununla ilgili olarak hem Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımız hem de İZTARIM isimli bir şirketimiz var. Bu konuda yoğun olarak çalışıyoruz. Mümkün olan en büyük desteğimizi çiftçilerimize kooperatifler üzerinden vereceğiz. Bunun dışında bir Kırsal Bölge Planlama Daire Başkanlığı kuruyoruz. Dün meclisten onunla ilgili önergemizi geçirdik. Bu daire başkanlığı hem kırsal bölgelerdeki tarım alanlarını koruma için planlama çalışmaları yapacak. Hem de kırsal bölgedeki yaşamın daha nitelikli daha kaliteli insanların keyifle yaşadığı ortamlar olması için de oralara yatırım planlaması yapacak” dedi.
KENT MERKEZİNDEKİ HER ŞEY KIRSALDA DA OLACAK
Tugay, “Belediye olarak biz istiyoruz ki insanlar kırsal bölgedeki yaşamlarından mutlu olsunlar. Oradaki ihtiyaçları orada karşılansın. Alışveriş için sosyal, kültürel ihtiyaçları için olabildiğince büyükşehirden ya da metropol alandan bağımsız hale gelsinler. Hepimiz aslında şehrin kalabalığından uzak, huzur içindeki yerlerde yaşamak isteriz. Ama dönüp dolaşıp yine şehir merkezinde yaşamayı tercih ediyoruz. Çünkü hastane burada, alışveriş merkezi burada, sinema burada, tiyatro burada, konser burada. Bunların kırsal bölge için de planlanması gerekir. Bunu da belediyenin yeniden yapılanma süreci içinde bir Kırsal Bölge Planlama Daire Başkanlığı üzerinden yapacağız. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.
Tarımsal üretimin daha nitelikli hale gelmesi için mümkün olduğunca kooperatifler üzerinden ya da ulaşabildiğimiz tüm kurumlar üzerinden çağrılarda bulunacağız. Çiftçilerimizin daha verimli tarım yapabilmeleri ve ürün seçimi için eğitimler vereceğiz. Tohumdan gübreye, mazottan ilaca kadar destek ihtiyacı duydukları her alanda destek vereceğiz” diye konuştu.
İZMİR GIDA EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLECEK
“Üreticilerimizin yaptıkları işten kazanç elde ettikleri çözümlere ihtiyacımız var. Bu konuda bilim insanları, uluslararası kuruluşlar bize yardımcı olabilir” diyen Tugay şu bilgileri verdi: “Tarımla uğraşanların bilinçli olmasına ihtiyacımız var. Sağlıklı beslenme için doğru üretim teknikleri gerekiyor. Kentte yaşayan insanların en sağlıklı şekilde gıda ihtiyaçlarının karşılanması için bir kentsel gıda stratejisine ihtiyacı var. Bunu ben Karşıyaka’da ilçe ölçeğinde yapmıştım. Şimdi İzmir için gıda eylem planı yapacağız. Bir taraftan tarımsal üretim yapanları desteklerken diğer taraftan kentte yaşayanların sağlıklı gıdaya erişmeleri için gereken önlemleri alacağız. Üretici ile tüketici arasındaki zincirin olabildiğince natürel olması ve onların endüstriyel aracılardan mümkün olduğunca bağımsız hale getirerek sistemin işlemesini amaçlıyoruz. Üreticinin daha fazla kazanması, tüketicinin de daha uygun şartlarda daha ucuz gıdaya erişmesi için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İzmir için 2 yıl gerekebilir. İzmir’de kent içi tarım da geliştirilebilir. Dünyada bu uygulamalar gelişiyor. İnsanlar belediyenin belirlediği alanlarda üretim yapabilirler. Bu şekilde kentin ihtiyaçlarının yüzde 40’ını kendi kentinden sağlayan kentler var. Paris’te yoğun kentsel tarım yapılıyor. Üreticinin doğrudan tüketiciye ulaştığı pazarların sayısını arttıracağız.”