Resmi Gazete’de 25 Ocak’ta yayınlanan Çeşme ve Urla’da 511 parselin acele kamulaştırma kararları doğal ve haklı olarak büyük tepki gördü.
Çünkü söz konusu alana oteller, AVM’ler ve yat limanları yapılacağı iddiası var. Üstelik işin içinde Suudi Arabistanlı bir şirketin de olduğu söyleniyor.
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da tartışmalara, “Çeşme’nin ve Çeşmelinin haklarını kimsenin (özellikle de yabancıların) ham yapmasına veya bu konuda spekülasyon yapılmasına göz yummam, yumamam. Buna müsaade etmem” diyerek katıldı.
***
Aslında Çeşme ve Urla için tehlike çok daha büyük. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan 1/100 binlik imar planlarında 2025 yılına kadar Çeşme’de 646, Urla’da ise 737 hektarlık yeni alanın imara açılması öngörülüyor.
Çeşme’de bugüne kadar olan yapılaşmanın toplamı 607 hektar. Yani 5 yılda Çeşme’ye bugüne kadar olandan daha fazla bir beton öngörülüyor.
Urla için de durum farklı değil. Urla’da da bugüne kadar olan tüm yapılaşma 1945 hektar. Şimdi buna 737 hektar daha eklenecek.
Söz konusu imar planlarında, Merkezde ve iç kesimlerde yer alan, tüm yıl yerleşen sayısının daha fazla olduğu bölümlerdeki alanlar kentsel yerleşik ve kentsel gelişme alanları olarak gösterildi.
***
Bu kadar da değil. Geçen yıl Sit derecelerinden yapılan değişikle yapılaşmayı engelleyen koruma kalkanları da büyük ölçüde ortadan kaldırıldı.
Çeşme ve Urla’da pekçok alanda Birinci Derece Doğal ve Sit tanımı, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirildi. Bu tanım değişiklikleri de eskiden Birinci Derece Sit olan yerlerde yapılaşmanın önünü açtı.
Merkezde ve iç kesimlerde yer alan, tüm yıl yerleşen sayısının daha fazla olduğu bölümlerdeki alanlar kentsel yerleşik ve kentsel gelişme alanları olarak gösterildi.
**
Uygulamaya başlanan planlarla bugüne kadar Çeşme ve Alaçatı’nın da aralarında bulunduğu pek çok yerde Birinci Derece Sit, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ya da tarım alanları imara açıldı.
Çeşme’de getirilen Çevre Düzeni Planı kullanım kararları 09.08.2011 tarih ve 6216 sayılı koruma kurulu kararı ile tespit edilen Doğal Sit Alanı kararları ile tamamen çelişiyor. Çeşme’de Birinci Derece Doğal Sit kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.
Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan da imara açıldı.
Çeşme Musallah Mahallesi’nde “Ağaçlandırılacak Alan”, Reisdere Mahallesi’nde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil Alan”, Ilıca Mahallesi’nde “Makilik – Fundalık Alan” olan 90 hektarlık bölge yapılaşmaya açıldı.
Alaçatı Mahallesi’nin Batısı’nda kalan 93 hektar alana da yine aynı şekilde imar izni verildi.
**
Bugün Çeşme’de turizm tesisi adı altında yapılacağı açıklanan oteller, AVM’ler ve yat limanlarına gösterilen tepkiler çok önemli.
Ama bütün bu sürecin önünü açan imar planı değişiklikleri yapılırken yeterince tepkiler gösterilse bugün ne Çeşme’ye ne Urla’ya kimse dokunamazdı.