Aydın Söke’nin Eğridere Mevkiinde 8 bin yıl önceye (Prehistorik dönem) dayanan kayara resmi ile Bizans dönemine ait şapel ve mezar kalıntıları bulundu. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bölgeyi Birinci Derece Sit alanı olarak belirledi.
UMUT TOKTAŞ/EGELİ GAZETE-Aydın Söke’nin Eğridere Mevkiinde 8 bin yıl önceye (Prehistorik dönem) dayanan kayara resmi ile Bizans dönemine ait şapel ve mezar kalıntıları bulundu. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bölgeyi Birinci Derece Sit alanı olarak belirledi.
8 BİN YIL ÖNCESİNDEN 13’ÜNÜCÜ YÜZYILA DAYANAN YERLEŞİMLER
Kuruldan hazırladığı raporda, “Latmos dahilindeki Söke Egridere Mevkiindeki Tapiat Parkı ile tapunun 104 ada 54 parsel numarasında kayıtlı özel mülkiyete ait Kışlak niteliğindeki taşınmazın bir bölümünde içerisinde 8 bin yıl öncesine ait Prehistorik dönemden başlayıp Bizans dönemine (M.S.II.-13. Yüzyıl) kadar uzanan dönemde; Bafa Gölüne bakan kayalık üzerinde Prehistorik döneme ait 1 adet kaya resmi, aynı kayalıkta 1 adet Bizans dönemine sınır işareti ile söz konusu kayalığın kuzey yakınında şapel kalıntısı, sanduka mezar yapısı, temel duvarları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait Bizans dönemi arkeolojik yerleşimin olduğu alanların “Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi 1. Derece Arkeolojik Sit” alanı olarak tesciline karar verildi” ifadeleri yer aldı.
ALANDA TÜM FAALİYETLER YASAKLANDI
Raporda ayrıca şu görüşlere de yer verildi: “Birinci derece sit alanı olduğu için bölgeyle ilgili imar planlarında aynen korunacak. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma kurulunda değerlendirilecek. Yeni tarımsal alanlar açılamayacak. Yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetler devam edecek., koruma kurulunca uygun görülmesi halinde seracılığa devam edilebilecek. Bu alandan taş, toprak, kum gibi malzemelerin alınmaması, taş tuğla, mermer, kum, maden ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı benzeri malzeme dökülmesi yasaklanacak.
KORUMA PLANLARI HAZIRLANACAK
Raporda, “Söz konusu alanda 1. Derece Arkeolojik Sit alanı koruma ve kullanma koşullarının geçerli olacağı bildirildi. 1/25.000 ölçekli plan kararları ve notları alanın sit statüsü dikkate alınarak yeniden gözden geçirilerek ilgili idarelerince onaylanacaktır. Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları 3 yıl süreyle geçerli olacak. Üç yıl içinde koruma amaçlı imar planının hazırlatıp incelemek ve sonuçlandırmak üzere Kurula sunulacak. Koruma kurul kararlarına aykırı uygulamalar tespit edilmesi halinde, ilgili idaresince ilgili mevzuatlar doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılarak izinsiz uygulamaların durdurulması ve koruma bölge kurulunda değerlendirmek üzere konunun belgeleriyle birlikte koruma bölge kurulu müdürlüğüne iletilecek” ifadeleri de dikkat çekti.