Diyarbakırlı 8 yaşındaki Narin’in ölümünden sonra gözler yeniden çocuk yaşamını tehdit eden olaylara yöneldi. Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği Çocuk Hakları Merkezi, medya izleme yoluyla elde edilen verilere göre, yaz ayları boyunca (Haziran, Temmuz, Ağustos) Türkiye genelinde en az 256 çocuğun önlenebilir sebeplerle hayatını kaybettiğini açıkladı. Rapora göre, Ankara 11, Gaziantep 10, Bursa 9, Samsun ve Mardin 8, Kocaeli 7 çocuğunu önlenebilir sebeplerden kaybetti. İzmir, Adıyaman ile birlikte önlenebilir çocuk ölümleri sıralamasında 8’inci sırada yer aldı. İzmir’in acı listedeki sıralamasını yükselten ise 27 Ağustos tarihinde Bornova’da eşinden boşanma aşamasındaki baba Vesim Şimşek’in kızları 14 yaşındaki Nira, 4 yaşındaki Cemre ve 2 yaşındaki Ceylin’i katletmesi oldu.
EGELİ GAZETE-Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 8 yaşındaki Narin Güran’ın 21 Ağustos’ta kaybolduğu ihbarı bir trajediyi ortaya çıkardı. Narin’in cesedi, 8 Eylül 2024’te köyün yakınındaki Eğertutmaz Deresi’nde bir çuval içinde bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 24 kişi gözaltına alındı. Amca Salim Güran, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran’ın da yer aldığı gözaltı listesi tüm Türkiye’de infiale yol açtı. 12 Eylül’de amca, anne ve ağabeyin de aralarında olduğu 10 kişi de tutuklandı. Soruşturma sürecinde tüm aile bireyleri cinayet hakkında sessizliğini korurken köyden Nevzat Bahtiyar adlı bir kişinin suçunu itiraf ederek Narin’in cesedini dere yatağında sakladığını söyledi.
256 ÇOCUK ÖNLENEBİLİR SEBEPLERLE HAYATINI YAŞAYAMADI
Adli Tıp Kurumu, olayla ilgili hazırladığı raporda, Narin Güran’ın ağız burun kapanması ve boyuna bası sonucu oksijensiz bırakılmasına bağlı sebeple öldüğünü belirtti. Narin’in henüz 8 yaşındayken cinayete kurban gitmesi, olayların henüz tam olarak aydınlanamaması ve tüm köy halkının olay hakkında sessiz kalması Türkiye’deki çocuk hakları ihlallerini yeniden gündeme getirdi.
Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği Çocuk Hakları Merkezi, medya izleme yoluyla elde edilen verilere göre, yaz ayları boyunca (Haziran, Temmuz, Ağustos) aylarında Türkiye genelinde en az 256 çocuğun önlenebilir sebeplerle hayatını kaybettiğini belirledi.
Rapora göre, yaşamını kaybeden çocuklardan en az 79’u kız; 157’si ise oğlan çocuğu.
2024 yılının yaz aylarında en fazla çocuk yaşam hakkı ihlalinin yaşandığı iller arasında ilk sırada, en az 22 çocuğun yaşamını kaybettiği Şanlıurfa yer aldı.. Ardından en az 14 çocuğun yaşamını kaybettiği İstanbul ve Konya geldi.
İZMİR’DEKİ TRAVMATİK OLAY
Rapora göre, Ankara 11, Gaziantep 10, Bursa 9, Samsun ve Mardin 8, Kocaeli 7 çocuğunu önlenebilir sebeplerden kaybetti. İzmir, Adıyaman ile birlikte önlenebilir çocuk ölümleri sıralamasında 8. Sırada yer aldı.
İzmir’in acı listedeki sıralamasını yükselten ise 27 Ağustos tarihinde Bornova ilçesinde eşinden boşanma aşamasındaki baba Vesim Şimşek’in kızları 14 yaşındaki Nira, 4 yaşındaki Cemre ve 2 yaşındaki Ceylin’i katletmesi oldu.
İzmir’de önlenebilir ölüm olarak kayıtlara geçen bir başka olay ise Ödemiş ilçesinde park halindeki otomobilde belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın sırasında araçta can veren 4 yaşındaki Kazım Yılmaz’ın hayatını kaybetmesi oldu.
Torbalı ilçesinde 1 Temmuz 2024’te iş yerinde meydana gelen sanayi tüpü patlamasında yaşamını yitiren 5 kişiden biri de 17 yaşındaki Havin Ergin oldu.
İzmir’de yaz boyunca önlenebilir sebeplerle hayatını kaybeden son isim de 16 yaşındaki Yusuf K. olarak kayıtlara geçti. Yusuf K. Konak ilçesinde Kadifekale surlarından kendini atarak yaşamına son verdi.
RAPORA GÖRE ÇOCUKLARIN ÖLÜM NEDENLERİ…
Yaz aylarında, en az 13 çocuk şiddet sonucu yaşamını kaybetti. Bu olayların 2’sinin çocuk cinayeti, 8’inin toplumsal cinsiyet temelli şiddet, 2’sinin akran şiddeti, 2’sinin de ev içi şiddet temelli ölüm olduğu açıklandı.
2024 yılının yaz aylarında en az 37 çocuk, çocuk işçiliğinin en ağır sonucu olan iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiği vurgulandı.
Rapora göre. En az 167 çocuk ihmal sonucu öldü. Çocuk ölümlerinin 78’i trafik kazası, 52’si kentsel ve kırsal açık alanlarda yaşanan olaylar, 28’inin ev içi kazalar nedeniyle, 5’inin elektrik ve yüksek gerilim, 3’ünün yangın nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.
Yaz boyunca 14 çocuk intihar etti, 3’ü bireysel silahlanma, 5’i şüpheli ölüm, 1’i karşıt gruplar arasında çıkan çatışma sonucu ölüm olarak kayıtlara geçti.