Fonksiyonel Tıp alanındaki önerileri ile sağlıklı bir yaşamın ipuçlarını veren Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, kışa girerken gribal hastalıklardan korunmanın yollarını ve bağışıklık sisteminin güçlendirecek formülleri açıkladı. Harzadın, sihirli formülün vitaminler olduğunu ifade etti.,
CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Fizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, gripsiz ve hastalıksız bir kış geçirmenin yollarını anlattı. Sağlıklı bir kış geçirmenin formülünü veren Harzadın beslenmenin önemine vurgu yaparken, mevsim sebzelerine dikkat çekti. Sağlıklı beslenmenin ve uykunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyleyen Harzadın, dengeli et ve sebze tüketimi ile gerekli vitamin takviyelerin kullanımının önemine dikkat çekti. Harzadın, “Bağışıklığı güçlendirmek için, B12, Omega 3 ve C vitamini dengelemek” diyerek sihirli formülü paylaştı.
“SERBEST GEZEN HAYVAN ETİ TÜKETMELİYİZ”
Harzadın, et tüketimi ile ilgili önemli bilgiler vererek, “Eğer vegan ya da vejetaryan değilseniz, et tüketmelisiz. Ama ölçülü şekilde. Bir el ayası kadar kadınlar için 1 erkekler için 2 olabilir. Haftada 3-5 gün gibi yenebilir. Uzun ve sağlıklı yaşayan 100 yaşını geçmiş kişilerin ayda 5 kez et yediğini ve küçükbaş hayvan eti tükettiğini görüyoruz. Sağlıklı beslenmek için ete ihtiyacımız var. Ama kilo kilo et değil. Garnitür gibi ete ihtiyacımız var. Hepimizin aynı miktarda ve sıklıkta yemesi gerekmiyor. Ama tek bir kural var herkes için serbest gezen hayvan eti. İster kümes hayvanı ister küçükbaşlar, büyükbaşlar serbest geziyorsa tüketin. Maalesef şu an danalar gün yüzü göremiyorlar” diye konuştu.
Yumurta tüketimine de değinen Harzadın, “Hayvan ne yiyorsa siz de onu yiyorsunuz. Yumurta süper besin. Et grubuyla karşılaştırdığımızda daha ulaşılabilir. Serbest gezen ve ot yiyen hayvan yumurtası yemeliyiz. Ördek ve kaz yumurtası besinsel olarak daha yüksek ve değerli. Ama kesinlikle serbest gezen hayvan olmalı. 0 numara bulabilirsek iyi olur, bulamazsak 1 olabilir. Ama 3 numara almamaya çalışalım” dedi.
“HAFTADA 2 KERE YÜZEY BALIĞI TÜKETİN”
“Balıkta mevsim balıklarını tercih edeceğiz” diye konuşan Harzadın, şöyle devam etti:
“Mevsim balığını tüketelim palamutun en iyi mevsimi şu an. Haftada bir hamsi , sardalya, uskumru, istavrit bunlar yüzey balıkları. Serbest gezen ve avlanan balıkları tercih edeceğiz. Çiftlik balıklarından uzak durmalıyız. Her gün faydalı diye yememeliyiz. Çünkü denizlerimiz de çok temiz değil şu an yüzey balıklarını tercih ederek, haftada 2 kere yiyebiliriz.”
BAZI BESİNLER ÇİĞ TÜKETİLMELİ
Sebzelerin pişirilme şeklinin çok önemli olduğunu vurgulayan Harzadın, mutfaktaki tek kuralın ılımlı ve düşük sıcaklık olduğunu vurguladı. Harzadın:
“Her besin için aynı yönetmi kullanmak mümkün değil. Bazı besinleri çiğ tüketmek daha kararlı. Mesela brokoli, karnıbahar, lahana bu grubu çiğ tüketmek daha sağlıklı. Brokoliyi çiğ tüketebiliyorsak engelimiz yoksa çiğ tüketilebilir. Salatası yapılabilir ya da buharda pişirilerek tüketilebilir. Kaynamış suya attığınızda o suya bir çok vitamin ve mineral geçer ve o su atılırsa o brokoliden pek bir fayda gelmeyecektir. O suyla çorba yapılmasını öneririm. Brokoliyi soteleyebilirsiniz. Özellikle sade yağ ile ya da hindistan cevizi yağı ile sotelediğinizde yine içerisindeki sülforefanın vücuda emilmesini sağlayabilirsiniz. Sotelemeyi tüm sebzelere yapabilirsiniz. Patlıcanı fırınlamak daha mantıklı olabilir. Pazı, pancar sapları, pancarın kendisini kaynamış suyun içine koyuyoruz. 6-7 dakika kaynatıktan sonra suyu atıp pazıya yada pancarı soteleyebilirsiniz”
“HİÇBİR ŞEY VE HİÇ KİMSE İÇİN UYKUNUZDAN FEDAKARLIK ETMEYİN”
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en önemli faktörlerden birinin uyku olduğunu dile getiren Harzadın, “Beslenme burada kritik öneme sahip, uykuya çok dikkat etmeliyiz. Hiçbir şey ve hiç kimse için uykunuzdan fedakarlık etmeyin. Diziler maalesef uykularımızı bozuyor. Ama bunu da her güne bir dizi şeklinde olmasın. 2 diziden fazlasına izin vermeyin haftada 5 ve 5’ten fazla her gün 12’leri geçtiyseniz uyku düzeninde Sirkadiyen ritmimiz dediğimiz dünyanın güneşin etrafında ve kendi etrafında dönmesiyle oluşan bir ritim var gece gündüz dahil. Bizim bütün vücut kimyasallarımız işleyişimiz aslında bu ritimle paralel bir şekilde düzenleniyor. Sürekli geç saatte yattığımızda bu ritmi bozuyoruz. 2 ay boyunca her gün gece saatlerine kadar kalırsak iki yılın sonunda otoimmun hastalık riski artıyor. Uykunuza dikkat edin. 8 saat uyumalıyız. Uyku çok önemli” diye konuştu.
“SİHİRLİ FORMÜL C VİTAMİNİ, OMEGA-3 VE D VİTAMİNİ”
Vücuttaki vitamin değerlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Harzadın, sihirli formülün vücüttaki vitaminler olduğunu, ve takviye almamız gerektiğini ifade etti.
Harzadın şu ifadelerle sihirli formülleri verdi:
“Vücutaki bazı mikrobesin düzeylerinin uygun olması önemli. Aslında önemli formül D vitamini. D vitamini seviyemizi 80 ng/mL üzerine çıkarmamız gerekiyor. Ve B grubu vitaminleri B12’nize baktırın 700’ün altında olmaması gerekir 800 civarında olması gerekir. Folikasit düzeyine dikkat edin. 16-20 aralığına taşımak gerekiyor. Yani metilasyonu ayarlayan vitaminler bunlar. Metilasyon iyi çalışıyorsa 7 civarında B12 ve folik asit değerlerde tutmaya çalışın ki. Metilasyon düzenlensin ve mevsime daha iyi adapte olmamız sağlansın. Yani B kompleks mümkün olduğunca baş ucu ilacı olsun. Omega 3 takviyesi balık yemediğiniz günlerde alınabilir. C vitamini kritik öneme sahip. Kırmızı çarliston biberi yenebilir günde 2 tane. Mandalina günlük 2 tane yenebilir. C vitamini ihtiyacını karşılar. Ama bu noktada C vitamini eksiklik belirtilerine odaklanmak gerekiyor. C vitamini bizi gribal enfeksiyonlardan koruyucu sihirli formüllerinden biri. Diş eti kanamanız varsa, kolay morarmalarınız varsa bu C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Takviyeler de bizim sihirli formüllerimizden.Stresi de kontrol etmek gerekiyor. İş planı ona göre ayarlamak gerekir. Stresliyseniz de bağışıklık sisteminiz düşebilir.”