İzmir her ay verilen yeni izinlerle büyük bir hızla taş ocağı kentine dönüşüyor. Taş ocakları için, orman ve tarım arazileri ile mera alanları feda ediliyor. Menderes’in Çakaltepe Mahallesi’ndeki 57 hektarlık tamamı orman alanında kalan bölgede kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu da onaylandı. Çevre İl Müdürlüğü’nün onayladığı raporun 10 günlük halk görüşü için askıya çıkarıldığı belirtildi
Yaklaşık 50 hektarlık alan
BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek projenin kapasitesi tam 1.5 milyon ton olacak. Alanın 49.8 hektarlık bölümüne kalker ocağı kurulacak. Üretim faaliyetleri sırasında yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 16 saat çalışılma yapılacak. Kırma-eleme tesis kapasitesinin saatlik 600 ton olması planlanıyor. Taş ocağı alanı Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Alanı’nda olması da dikkat çekti. Ayrıca faaliyet gösterilecek alan yerleşim alanlarına sadece 1620 metre uzaklıkta yer alıyor.
85 yıl patlayıcı kullanılacak
Kalker Ocağında açık işletme yöntemi ile üretim gerçekleştirilecek ve üretim sırasında büyük ölçüde patlayıcı da kullanılacak. Delme patlatma yöntemi ile, üretim faaliyetine başlanmadan önce yüzeyde yer alan bitkisel toprak sıyrılacak, daha sonra sıyrılan alanlara delikler oluşturularak patlayıcı yerleştirilecek ve gecikmeli patlatma ile malzeme yerinden sökülecek. Projenin ömrünün ise yaklaşık 85 yıl olması öngörülüyor.
Otoyoldaki trafik bile artacak
Kalker ocağı nedeniyle otoyol ve bağlantı yollarında trafik yükü de önemli ölçüde artacak. İzmir-Aydın Otoyolu’nda mevcut taşıt hacmi yüzde 0.84 oranında artacak. Torbalı bağlantı yolunda ise artış yüzde 2.5 oranında gerçekleşecek.