Bergama Altın Madeni’ne karşı direnen köylülerle birlikte yaptığı savunma başta olmak üzere pekçok çevre davası ile adını duyuran avukat Senih Özay Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran hakkında suç duyurusunda bulundu. Özay’ın suç duyurusu dilekçesinde; “Başkan Oran’ın ‘Çeşme’nin turizm projesine karşı çıkmak vatan hainliğidir ‘ demek suretiyle bu fiili ile şahsımı-şahsımızı hedef almıştır” ifadeleri dikkat çekti. Suç duyurusunda Başkan Oran’ın görevi kötüye kullanma suçu işlediği de iddia edildi.
Avukat Özay, “Başkan Oran, beni ve benim gibi bu projenin çevre katliamı olacağını düşünen ve Danıştay Daire Başkanlığına dava açmış olan davacıların tepki gösterenlerin elimine edilmesi gerektiği anlam yüküyle, ve kendisine inanan bir halk kesimini bize karşı kışkırtmıştır. Söylemiştir” dedi.
Halkı suç işlemeye tahrik etti
Avukat Senih Özay dava dilekçesinde şu görüşlere de yer verdi: “İnşasını yararlı bir yatırım olarak savunduğunu varsaydığımız turizm alanını sağlıkları ve yaşadıkları çevre ve yapılacağı yerdeki doğal varlıklar için zararlı olacağını düşünen yöre halkı, davacılar, STK ‘ lar Odalar barolar. var. , Avukatlar bir araya gelip toplanarak, anayasal haklarını kullanmak suretiyle hukuki, meşru ve haklı nitelikte çeşitli protestolarda bulundular. Şikayet olunan Belediye Başkanı protesto ve toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme suretiyle düşüncelerini dile getiren dava açan yurttaşların elimine edilmeleri gerektiğini söylemek, Vatana hıyanet ile suçlamak suretiyle TCK. 115. maddesindeki suçun işlenmesi için halkı suç işlemeye tahrik etmiştir. (T.C.K. 214 )”
Suç duyurusunda görevi kötüye kullanma iddasıda yer aldı
Özay, “Şikayet olunan ayrıca, görevi gereği imzalaması gereken plan, meclis, encümen kararlarınında bu alan ile ilgili hiçbir zarar tehlike mülahazasını kabul etmeyeceğini tam bir bağımlılık göstereceğini de belirtmiş olmaktadır ki bu suretle de görevi kötüye kullanma suçunu da işlemiştir. Şikayet olunanın belirtilen eylemi, Anayasa’nın 10/son maddesinin ” devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” hükmü ile yine Anayasa’nın 11. maddesinin ” anayasa hükümleri yasama yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır” hükmü gereği TCK. nun 257. maddesinde yazılı ” görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturmaktadır”
Suç duyurusunun sonuç bölümünde de şu ifadeler yer altı: “Yukarıda açıklanan nedenlerle; hakkında suç duyurunda bulunulan ve şikayet olunan hakkında TCK.nun 115, 119, 214 ve 257. maddelerinde yazılı suçları oluşturan eylemi nedeniyle hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak, yargılanması için gerekli işlemlerin yapılmasını ve başvurumuz sonucu yapılacak işlem sonuçlarının tarafımıza bildirilmesini talep ederiz.”