Hilton Oteli’nin kapatılması kararından sonra burada İzmir Büyükşehir Belediyesinin 33 yıllık alacakları konusu gündeme gelmişti. Otelin arazisinin sahibi olan ve Hilton Oteli’ni işleten şirketin yüzde 23.5 hissesinin sahibi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi açıldığı günden beri tek kuruş para alamamış, üste bir de borçlu çıkarılmıştı. İzmir’in çevre ve kamu hakları davalarındaki savunmalarıyla ünlenen avukatlarından Senih Özay Hilton Oteli’nin kapanma kararı ile gündeme gelen buradaki kamu hakları ile ilgili mücadele başlattı. Maliye Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tapu Müdürlüğü ve TBMM gibi kurumlara gönderilmek üzere dilekçeler hazırlayan Özay’ın konuyu ABD gündemine de taşımak için çalışma başlattığı belirtildi. Özay, Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak Hilton Şirketi’nin İzmirlilerin parasını 33 yıldır nereye harcadığının peşine düşeceğini açıkladı.
Hilton olayı çok büyüyecek
ABD’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi benzeri bur kurumun olduğuna ve bu gibi konularda örnek kararları bulunduğuna dikkat çeken Özay, “Bu kurumun adı Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi. Ben İzmir’deki Hilton konusunu buraya taşımak için hazırlıklarını sürdürüyorum. Bu mahkemeye başvuracağım. Hilton sonuçta ABD ortaklı bir şirket. İzmir’in Hilton şirketinde General Elektriğin bile ortaklığı var. Türkiye’de İzmir’de neler yaptıklarını, bu işlerin nasıl olduğunu dünyanın duymasını istiyorum. Kamunun parasının peşini asla bırakmayacağım. Hilton olayı çok büyüyecek” dedi.
Türkiye’de de süreç işleyecek
Hilton Oteli’nin 16 Ekim’de kapanmasının gündeme geldiğini vurgulayan Özay şöyle konuştu: “Gerekçe olarak da büyük zararlar gösterildi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin arazisi üzerinde kurulan ve belediyenin de dörtte bir oranda ortağı olduğu bu şirketin durumunu bazı emekli müfettiş arkadaşlara sordum. O müfettişler bana İzmir Büyükşehir Belediyesinin 33 yıldır buradan tek kuruş gelir almadığını söylediler. Sayıştay’a, Maliye Bakanlığına, Baro’ya dilekçeler yazdım. “Nasıl olur da İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin en güzel ve merkezi yerindeki devasa arazisini verip bu işten bir de borçlu çıkar diye sordum. Böyle bir şey olamaz” dedim. Belediyeye otopark gelirleri bile verilmemiş.”
Sözleşme örnekleri incelenecek
Büyükşehir Belediye Başkanlığından projeyle ilgili sözleşme ve değişiklikleri örneklerini isteyen dilekçe hazırladıklarını belirten Özay, “30 yıldır Büyükşehir Belediyesi ve Hilton ilişkisine dair İçişleri Bakanlığının teftişlerine dair raporlarını istedik. Bu konuyla ilgili mali işler teftiş raporlarını talep ettik. Şehir Plancıları Odasından 6605 metrekarelik mülkiyeti devredilen arsayla inşaatın kar transfer edileceği bildirilen 1000 arabalık çok katlı otoparkının 30500 metrekare olan 400 odasının, çatı restoranının, 16000 metrekarelik mağazalarının, 10.000 metrekarelik iş merkezinin değerlendirilmesini talep ettik. Ayrıca Şehir Plancıları Odasından daha önce uygulanmamış bir şey yapılarak Hilton’in etrafında kaldırım olması gereken yerlerinde de nasıl yapıya dahil edildiğinin tespit edilmesini istedik” dedi.