Kente kazandırılacak mimari eserlerin yarışma yoluyla seçilmesi yöntemini benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Işıkkent’teki otogarı ana transfer merkezine dönüştürmek için düzenlediği ulusal mimari proje yarışmasını sonuçlandırdı. İki aşamalı ulusal mimari proje yarışmasında dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi. 74 projenin başvurduğu ve 8 projenin ikinci aşamaya kaldığı yarışmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ve beş de mansiyon ödülü dağıtıldı. Ödül töreni pandemi nedeniyle çevirim içi yapıldı. Kolokyum da dijital ortamda düzenlendi.
Ortak akılla hareket ettik
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Otogarı’nın yenilenmesi için yurttaşlardan gelen talepleri değerlendirdiklerini belirterek, “Göreve gelir gelmez bu talepler üzerine çalışmalarımızı başlattık ve otogarın İzmir’e yakışır bir mimari proje ile yapılmasına karar kıldık. Otogar projemizin tüm İzmir’i etkileyen önemli bir proje olması sebebiyle paydaşlarımızın ve halkımızın karar sürecine dahil olmasını önemseyen katılımcı ve şeffaf bir yöntem izledik” diye konuştu.
İzmir’e yepyeni çehre
Otogar projesinin jüri tarafından çok detaylı değerlendirildiğini hatırlatan Soyer, şunları söyledi: “Projede yaya, bisiklet ve araç trafiği açısından ayrıntılı olarak düzenlenmesi, herkesin erişimine uygun koşullara göre tasarlanması, kamusal alanlar ve çevre ile kurulan ilişki, İzmir’in iklim ve coğrafi koşullarına uygunluğu gibi pek çok detay jürimiz tarafından değerlendirildi. Yaptığımız tüm çalışmalar sonucunda Haziran ayında, yarışmanın 1’inci kademesinde teslim aldığımız 74 proje içerisinden jürimiz 3’ü ödül, 5’i mansiyon olmak üzere 8 projeyi belirledi. Pandemi koşulları nedeniyle çevrimiçi yaptığımız bu törende İzmir için çok önemli olan ve İzmir’e yepyeni bir çehre kazandırıp hemşerilerimizin konforunu, refahını artıracak bu projemize değer katan tüm yarışmacılarım ıza şükranlarımı sunuyorum. Ödüle layık görülenleri yürekten kutluyor, bu önemli proje yarışmamızın başından itibaren tüm süreçlerde yoğun bir emek harcayan jüri üyelerimize ve çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum.”
Başkan Soyer’e teşekkür
Ödül törenin koordinatörü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İpek Akpınar İzmir’in bu yarışma sonrası çok güzel bir proje kazandığını belirtti. Akpınar, “Katılımcı yöntemlerle kent için kentli için proje elde etme süreçleri için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Yarışma sonrası elde edilen projelerin başka illerde uygulanmadığına da tanık oluyoruz. Kente, kentliye umut veren bir yarışma düzenlediniz. İzmir farkını yarışma projelerinin uygulanmasında görüyoruz. Yeni yarışmaları dört gözle bekliyoruz. Hem İzmirliler hem de biz meslektaşlar çok kazançlıyız” diye konuştu. Prof. İpek Akpınar’ın değerlendirmelerinin ardından konuşan Başkan Soyer, “Yarışma ile elde edilen projele rin uygulanmaması gibi bir şey aklımızın ucundan bile geçmez. Biz bu yolda devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
“Bu yıl 3 mimari proje yarışması yaptık”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe de daha önce yarışma ile elde ettikleri iki önemli projeyi hayata geçireceklerini kaydetti. Gökçe, “Evka -3 Aktarma Merkezi ve Halkapınar Ulaşım Entegrasyon projelerimizi yine yarışma ile elde ettik. Kazananlara uygulama projeleri hazırlatıldı ve 2021 yılı yatırım programımıza alındı. Önce fikri elde ediyor ardından uygulama projelerini yaptırıp olanaklarımız çerçevesinde projeyi hayata geçiriyoruz. Bu yıl Ana Transfer Merkezi’nin yanı sıra oliVelo Ekolojik Ortak Yaşam Alanı ile Meles Çayı ve Yeşildere Vadisi olmak üzere 3 yarışmada da aynı yolu izliyoruz. Başkanımız Tunç Soyer’e bize açtığı güven köprüsü için teşekkür ediyoruz. Bu projelerimiz tek tek hayata geçecek” dedi.
Yarışmada birinci seçilen projenin takım lideri Yüksek Mimar Nurbin Paker, projeyi hazırlarken ana transfer merkezinin bir ulaşım yapısı olmasının yanı sıra kentliye kullanım çeşitliliği sağlamasını da amaçladıklarını belirtti. Yüksek Mimar Hüseyin Kahvecioğlu ise İzmir’in geleneklerine sahip, ortak akılla hareket eden bir şehir olduğunu söyleyerek, bu projenin seçilmiş olmasından ve bu proje içinde yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İşte ödül alan projelerin mimarları
Yüksek Mimar Nurbin Paker, Yüksek Mimar Hüseyin Kahvecioğlu, Yüksek Peyzaj Mimarı Damla Turan, Mimar Hatice Ersoy, Yüksek Mimar Elçin Kara Vatansever, İnşaat Yüksek Mühendisi Bahadır Özcihan’dan oluşan ekibin hazırladığı proje birinci seçildi.
İkincilik ödülünü Mimar Ömer Selçuk Baz, Mimar Ece Özdür, Mimar Atakan Koca ve İnşaat Mühendisi Ahmet Topbaş aldı.
Mimar Rıfat Yılmaz, Mimar Burcu Sevinç Yılmaz, Yüksek Mimar Şerif Süveydan, Yüksek Mimar Sezer Bahtiyar ile İnşaat Mühendisi Özkan Çalışkan’ın yer aldığı ekip ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Yüksek Mimar Nil Bıçak, Mimar Kemal Bal, Mimar Erol Kalmaz ve İnşaat Mühendisi Doruk Kemal Kaplan 1. Mansiyon, Mimar Hakan Evkaya, Mimar Kutlu İnanç Bal 2. Mansiyon, Mimar Ezgi Başar, Mimar-Peyzaj Mimarı Neslinaz Aksu, Mimar Zehra Aksu, Mimar Ata Gün Aksu, Mimar Zeliha Burcu Demirci ile Mimar Eren Gözde Anıl 3. Mansiyon, Mimar Melike Kavalalı, Mimar Berrin Erikçi ile Nimet Değertaş 4. Mansiyon, Yüksek Mimar Fırat Doğan, Yüksek Mimar Burcu Kırcan Doğan ve İnşaat Yüksek Mühendisi Önder Volkan Yaltıraklı 5. Mansiyon ödülünü alan isimler oldu.
Yarışmaya katılan tüm projeler anatransfermerkeziyarisma.izmir.bel.tr adresinde yayınlanıyor.
Jüri üyeleri kimlerden oluştu?
Ana Transfer Merkezi mimari proje yarışmasının jüri heyetinde; Prof. Dr. Haluk Gerçek, Tülin Hadi, Dürrin Süer, Mehmet Murat Uluğ ve Boğaçhan Dündaralp yer aldı. Danışman Jüri Heyeti’nde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB) Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İZBB Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, İZBB Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, Koray Velibeyoğlu, Halil İbrahim Alpaslan bulundu.
1998’de işletmeye açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki İzmir Otogarı, yap–işlet–devret modeli ile yapıldı ve 1998 yılında işletmeye açıldı. Otogar işletmesi ile yapılan işletme protokolü 2023 yılında sona erecek. Aynı yıl içerisinde çalışmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yürütülen Ankara – İzmir Yüksek Hızlı Tren projesinin ve metro hatlarının tamamlanması öngörülüyor. Bu süreçte ana transfer merkezine ait uygulama projeleri ve yapım ihale süreçlerinin tamamlanması hedefleniyor.