Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde okullarda yüz yüze eğitime 4 Ocak tarihine kadar ara verilmesinden sonra nakillerin de durdurulduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığının 83203306-10.03-E.16964289 sayılı Yüz Yüze Eğitime Ara Verilmesi Genelgesi’nde özel okullar da dahil tüm eğitim kurumları arasındaki nakil işlemlerinin yapılmayacağının yer aldığı belirtildi. Bu durumda velilerin yüz yüze hiç eğitim almadığı çocukları için özel okullara ücret ödemeye mecbur bırakılması tartışma konusu oldu.
Eğitim İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı gönderilen Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi ile okullar arası nakillerin en az 4 Ocak tarihine kadar durdurulduğunu belirterek, “Herhangi bir nedenden dolayı çocuğunu özel okuldan devlet okuluna almak isteyenlere izin verilemiyor. Oysa eğitim Anayasa’ya göre devletin her yurttaşa vermesi gereken bir kamu görevidir. Devlet okuluna öğrenci kaydı alınmaması Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasağın özel okulları korumak için getirildiği anlaşılıyor. Oysa özel okullara çocukları eğitim almadıkları halde boş yere para vermek istemeyen velililere devlet okullarına kayıt imkanı olmalıdır. Bu Anayasal bir haktır” dedi.
Salgın fırsat eşitliğini tamamen yok etti
Eğitimde zaten fırsat eşitsizliği olduğunu, uzaktan eğitimin ise bu eşitsizliği daha da arttırdığına ifade eden Cangı şöyle konuştu: “Bilgisayarı, tableti ve hatta televizyonu olmayan binlerce aile ve öğrenci var. Onlar aylar boyunca hiç eğitim alamayacak. Devletin bugüne kadar onları düşünüp çözüm üretmesi gerekiyordu. Tek bir öğrencinin bile eğitimden yoksun kalması kabul edilebilir bir durum değildir. Devletin acilen bu sorunu çözmesi gerekir. Hiç imkanı olmayan tüm çocuklara bilgisayar ya da tablet verilmelidir. Dar gelirli ailelerin alması için için de ÖTV’ler kaldırılabilir.”
Öğrencilerin yaşı büyüdükçe uzaktan eğitime katılma oranı düşünüyor
Uzaktan eğitimin hiçbir şekilde yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını hatırlatan Cangı, “Bizim uzaktan eğitim konusunda yaptığımız tespitler var. Öğrencilerin yaşı büyüdükçe uzaktan eğitime katılım azalıyor. Araştırmalarımıza göre ilköğretimde öğrencilerin uzaktan eğitime katılma oranı yüzde 80 seviyesindeyken, liselerde bu oran yüzde 5’lere kadar düşüyor. Bu konuda ailelerin yönlendirmeleri çok önemli. Ama ailelerin sosyal ve kültürel yapıları arasındaki farklar da öğrencilere fırsat eşitsizliği olarak yansıyor” diye konuştu.