Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alarak KOBİ’lerin sıkıntılarını anlattı ve hükümete KOBİ’lere destek çağrısı yaptı. KOBİ’ler artık yeter diye inlediğini belirten Serter, “Memleketin KOBİ’leri bizi çağırıyor, gelin bizi kurtarın diyorlar, iktidara geliyoruz!” diye konuştu.
KOBİ’lerin elektrik borçlarının silinmesini, kira yardımı yapılmasını ve SGK borçlarını uzun vadeye yayılmasını talep eden CHP İzmir Milletvekili Serter, “Tabela şirketlerine değil bu ülkenin belkemiğini oluşturan KOBİ’lere destek verin” dedi.
TBMM’de bütçe görüşmeleri kapsamında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı bütçesi için söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye’de kurulu yaklaşık 3,9 milyon işletmenin yüzde 99’unu kapsayan KOBİ’lerin Covid-19 pandemisi sebebiyle çok zor duruma düştüklerini söyledi. KOBİ’lerin devletten büyük beklentileri olmadığını, vergilerini de gününde ve zamanında ödemeye özen gösterdiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Serter, “KOBİ’lerin hükümetlerden tek beklentileri Türkiye’yi iyi yönetmeleridir. “Bizler kendi yağımızla kavruluyoruz, bizlere gölge etmeyin, başka ihsan istemeyiz” derler sadece. KOBİ’lerimiz salgından önce de birçok olumsuzluklarla karşı karşıya kalmıştı. COVİD-19 salgını da tuzu biberi oldu. Tablo ağırlaştı” dedi.
Pandemi sonrası ortaya çıkan acı tabloyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, bütçe görüşmelerinde “11 Mart-22 Kasım arası 86 bin işyeri kapandı” diyerek ortaya koyduğunu söyleyen Serter, “Bu ne demek biliyor musunuz? Ortalama 10 milyon insanın çorbasız ve ekmeksiz kalması demektir ama hala hükümet bunları göz ardı edip pansuman tedavileriyle günü kurtarmaya çalışmaktadır” dedi.
“KOBİ’lere can suyu olun, tabela şirketlerine değil”
Bugün gelinen noktada 3 milyon 800 bin KOBİ’nin, yani tümünün bankalara borcu olduğunu, kredi borçlarının 865 milyar liraya dayandığını ve 288 binin takibe girdiğini söyleyen Serter, “KOBİ’lerde manzara böyleyken o tabela şirketlerine verilen kredilerin hesabını nasıl vereceksiniz? Yine kime satıldığı belli olmayan 128 milyar dolar faciası var bir de! 128 milyar doları kimler aldı? Düşük kurlardan alınan dolarlardan kimler ne paralar kazandı? Ben yüzeysel bir hesap yaptım. Buradan para kazanan 3-5 yandaş 1,5 milyona yakın KOBİ’nin hakkını yedi, haram olsun” dedi.
Alınması gereken önlemleri de sıralayan Serter, sözlerini şöyle tamamladı:
“Duymayan kulaklara söylüyorum. KOBİ’lerin elektrik paralarını silin. SGK borçlarını çok uzun vadeye yayın. Kira desteği verin. COVİD-19 salgını bitene kadar elektrikte ve vergilerde ciddi indirimler yapın! İşte can suyu böyle olur! Faizle para, kredi vermekle değil!”