İzmir Büyükşehir Belediyesi tartışmalara neden olan Meslek Fabrikasındaki öğretmenlerin durumuyla ilgili açıklama yaptı.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak insan kaynağının etkin şekilde üretime katılabilmesi, işsizliğin ve mesleksizliğin önüne geçilebilmesi amacıyla eğitimlerini sürdüren; pandemi ve deprem sürecinde ise özellikle maske üretimiyle önemli bir rol üstlenen Meslek Fabrikası son günlerde hiç de hak etmediği bir tartışmanın içine çekilmek istenmektedir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamalarda şu görüşlere yer verildi:
“Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğümüz, 13 kurs merkezinde sektör talepleri doğrultusunda istihdama yönelik mesleki ve teknik kurslar açmaktadır. Açılan kurslar statik bir yapıda devam etmemektedir. Bir yıl açılan kurs sonraki yıl talep oluşmaması halinde tekrar edilmemekte, sektörün ihtiyaç duyduğu farklı branşlarda kurslar açılmaktadır. Bu nedenle kurslarda görev yapacak eğitmenlerin temininde, tam zamanlı çalışma yerine talep gören kurslara yönelik eğitmen temini şeklinde bir yöntem uygulanmaktadır.
Yapılan eğitim hizmet alımı ihalesine göre yüklenici, şartnamede belirtilen özelliklere uygun eğitmenleri belirlemekte, idarenin uygun görmesi üzerine eğitimler başlamaktadır. (28 Aralık 2020 tarihinde ihale süresinin sona ermesinin ardından Ocak ayı itibariyle yeni ihale süreci başlatılmıştır)Bununla birlikte pandemi nedeniyle kursları kapanan, işsiz kalan eğitmenlerin mağdur edilmemesi için bu süreçte çalışmak isteyen eğitmenlere istihdam sağlanmış ve bu zorlu dönemde mağduriyetleri giderilmiştir. 2020 yılının Mart ayı itibariyle Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, hemşerilerimiz için maske, sağlık emekçileri için pasta/börek üretimine öncülük etmiş, bu hizmetler “Eğitim Hizmet Alımı” ihalesini kazanan yüklenici tarafından istihdamı sağlanan veya müdürlüğümüze şahsi başvuru yapıp eğitmenlik yapabilme kriterlerini sağlayan eğitmenler tarafından yürütülmüştür.”
Ücret alacakları yok
Pandemi ve deprem sürecinde 6 milyonun üzerinde maske ile depremzede yurttaşlarıın Uzundere’de tahsis edilen 224 konutun perdeleri Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nce dikildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Çalışma alanlarında sağlık ve hijyen koşullarına azami özen gösterilen bu süreçte kısa süreli alınan izinlerde ücret kesintileri yapılmamış, sistem ve mevzuat elverdiğince destek olunmuş ve her eğitmenin günü gününe ücretleri ödenmiştir. Yoğunluk yaşanan dönemlerde yapılan fazla mesai ücretleri de dahil olmak üzere hiçbir eğitmenin 1 saatlik ücret alacağı dahi bulunmamaktadır. Süreç boyunca bütün eğitmenler sağlanan imkanlardan dolayı mutluluklarını ve teşekkürlerini dile getirmişlerdir. Biz de İzmir Büyükşehir B elediyesi olarak verdikleri emekler için kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak hiçbir eğitmene İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam taahhüdünde bulunulmadığının da önemle altını çizmeyi kamuoyunu aydınlatmak adına bir görev biliyoruz” denildi.