İzmir Çevre İl Müdürlüğü Urla’nın Demircili Köyü’nde, içinde Airai(Aerae) Antik Kenti’nin bulunduğu birinci derece doğal sit ve arkeolojik alana beton boru geçiren balık çiftliğinin kapasitesinin yıllık 39 milyondan 69 milyona çıkaracak çalışmaların ÇED sürecini başlattı.
Halk Plajı da var
Özsu Balık tarafından “kuluçkahane tesisi” kapsamında “İzmir-Urla Demircili Köyü Demircili Deresi Taşkın Koruma Projesi” adıyla dere yatağına beton boru döşemesine bölge halkı tepki göstermişti Boruların döşendiği yerin birinci derece doğal sit alanı, aynı zamanda Airai(Aerae) antik kentinin bulunduğu arkeolojik alan ve halk plajı olduğu belirtildi.
Kapasite neredeyse iki katına çıkacak
Söz konusu tesis için hazırlanan ÇED dosyasında, “İzmir İli, Urla İlçesi, Demircili Mahallesi, Aşağıdemircili mevkii, tapuda kayıtlı 144 ada, 5 ve 6 numaralı parseller üzerinde 39.000.000 adet/yıl kapasitesiyle yavru balık üretimi faaliyeti sürdürülmektedir. İlgili şirket, kuluçkahane üretim planı ve makine ekipmanında değişiklik yapmadan ünitelerin kapasiteleri, periyod sayısı ve her periyod da kendi içerisindeki alt periyod sayısının artırılması ile kapasitesini 69.000.000 adet/yıl’a çıkarmayı planlamaktadır” ifadeleri yer aldı.
M.Ö 8. yüzyılda kurulmuş
Urla’nın Demircili Koyu’nda Korykos(Kıran) Dağı’nın kuzeyinde, her iki yanı koylarla çevrelenmiş küçük güzel bir yarımada üzerinde M.Ö 8. Yüzyılın sonlarında kurulan Airai(Aerae) Antik Kenti denizin üstüne kıstak ile uzanmış, tarihi önemli bir merkezimizdir. Önemli olduğu kadar da, neredeyse bütün tarihi yerlerimiz gibi ihmal edilmiş, darphanesi dahi olan, para basılan bir antik kent.