Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2021 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri sırasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada değindiği Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesinin yeniden ihalesi yapılması üzerine iktidara yüklendi ve yeni ihale bedeli üzerinden de iktidara sert eleştirilerde bulundu. Serter, çöpe giden halkın 8.2 milyar TL’sinin hesabını sorarken, yeniden yapılan ihalenin karayollarından sonra sıranın demiryolları ile de yandaş zengin etmeye geldiğini gösterdiğini söyledi.
Serter, geçen hafta açıklanan yatırım programında da 2007 yılında başlaması planlanan ancak 2020 yılında ancak ufak adımlar atılabilen hızlı tren hattı projesinin ilk günden bu yana takipçisi olduğunun altını çizdi. 2013 yılında, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ilk imzayı attığını ve ihaleyi o dönemde 5 firmanın olduğu bir konsorsiyumun kazandığını hatırlatarak 7 yıldır projeye dair gözle görülür bir gelişme kaydedilmediği gibi 2021 yatırım programında projenin yeniden ele alındığının görüldüğünü belirtti.
Proje tutarı 3 Milyar TL’den 21 milyar TL’ye çıktı
Serter, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “2007 yılından bu yana yılan hikayesine dönen bir konu Ankara-İzmir hızlı tren hattı projesi, 2007-2013 arasını içeren 9.Kalkınma Programı içerisinde de yer alıyordu. Bu dönem için Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir hattı olarak planlanan ve plan içerisinde Eskişehir’in de yer aldığı proje tutarı 3.746.188 TL görünüyordu. O günden bu yana, projeye dair iktidarın sesi dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım zamanında çıktı ve 2013 yılında, 5 firmanın olduğu konsorsiyumla 3 yıl içinde projenin bitmesi şartıyla 4,5 milyar TL’ye el sıkışıldı. Konuyu takip ederken bu konudaki en önemli demokratik kitle örgütü olan ve işin uzmanı olan Jeoloji Mühendisleri Odası “Yol güzergahında çok sayıda obruk var, dikkatli olunup gerekli güçlendirme çalışmaları yapılmalı ya da güzergahta değişiklikler yapılmalı” demişti, ben de onlarla iletişim halindeyim. 7 yıl boyunca ciddi bir ilerleme görmediğimiz projenin en son Uşak şantiyesinden görüntüleri paylaşıldı, ortada ne bir elektrik hattı, ne ray ne de beton var! Ardından 2021 yatırım program geçtiğimiz hafta açıklandı ve bu yatırım programında bu hattın yeni proje tutarı 27.755.257.000 TL olduğu görüldü, üstelik bunun 23.218.082 TL’lik kısmı ise dış kredi olarak görünüyordu. Sonra öğrendik ki, bu ihale sessiz sedasız tekrar gerçekleştirilmiş ve bir zamanlar Milli Piyango özelleştirme ihalesine de talip olmuş olan ve Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesi ihalesini de kazanan ERG İnşaat firması tek başına bu ihaleyi kazanmış ve bedeli de 2.2 milyar avro, 21.5 milyar TL. Yatırım sözünün verilmesinin üzerinden geçen 13 yıl. Harcanan ve ortadan kaybolan o günden bugüne neredeyse 8.2 milyar TL ve bugün tekrar ortaya çıkan ihale bedeli 21.5 milyar TL. Bunlar halkın paraları, kimin kararıyla bu paraların verildiği, ihalelerin nasıl yapıldığı belirsiz ve ortada koca bir sıfır var! Karayollarından köşeyi bulan yandaş müteahhitler bitti sıra demiryollarına geldi!”