Başlıktaki sorunun cevabı ne mi? Sorunun cevabını ünlü Amerikalı oyuncu, yazar ve yönetmen ”Woody Allen” vermiş.Dünyanın en güzel cümlesi ”Seni seviyorum” değil, ”tümörünüz iyi huylu çıktı”dır. 4 Şubat, ”Dünya Kanser Günü” idi…
Sözcük anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü tümörlere (urlara) denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.Bütün kanser tipleri vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerimizden gelişirler.Vücudumuzdaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptirler.Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar.Fakat hücrelerin bu yetenekleri sınırlıdır, sonsuz bölünemezler.Bilincini kaybetmiş kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Fazla hücrelerin kütleleri bir büyüklük veya tümör oluştururlar.Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluştururlar. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilirler. İyi huylu tümörler kanser değildir. Bunlar sıklıkla alınırlar ve çoğu zaman tekrarlamazlar. İyi huylu tümörlerdeki hücreler vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu tümörler nadiren hayatı tehdit ederler. Kötü huylu tümörler kanserdir. Kötü huylu tümörlerdeki hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ve düzensiz bölünürler.Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına ”Metastaz” adı verilir.
2020’de yapılan istatistiklere göre dünyada her 5 kişiden biri yaşamının bir döneminde kanserle tanışıyor.Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 19.300.000 yeni vaka tanımlanmış.Bu rakama göre Dünya genelinde her 100.000 kişiden ortalama 200 kişi bu talihsiz hastalığın tanısını alıyor.Her 100.000 kişide Amerika Birleşik Devletlerinde ortalama 363 kişi;Nepal’de ise 80 kişi bu hastalıkla tanışıyor. Türkiye için ise bu rakam yaklaşık 232 kişi olarak karşımıza çıkıyor. Maalesef gene 2020 yılında dünyada kanser yüzünden yaklaşık 10 milyon can kaybı yaşanmış.Dünyada her 8 erkekten biri ve her 11 kadından biri kansere bağlı olarak yaşamını kaybediyor.Yine bu araştırmaya göre Dünyada istatistiklerde en fazla görülen kanser,2020 yılında Meme kanseri olmuş.2. sırada Akciğer kanseri gelirken,3.sırada Kolorektal kanserler (Kalın Bağırsak kanserleri),4 sırada Prostat kanseri ve 5.sırada Mide kanseri geliyor.Dünya genelinde kanser nedenli ölümlerin 1. sebebi Akciğer kanseridir. Dünyada can kaybına neden olan 2. kanser türü Kolorektal kanserler(kalın bağırsak kanserleri) iken 3.sırada Karaciğer,4.sırada Mide kanseri ve 5. sırada Meme kanseri geliyor.
Unutmayalım ki kanser, küçük şikayetlerle başlar ve ihmale gelmez! Bazen, bir gün, çok şey değiştirir!
Sağlıklı,mutlu;Kanser ve Koronavirüsten uzak günler diliyorum…