Buca Belediyesi’nin denetim komisyonu raporu meclise sunuldu. Muhalefet şerhine göre 2021 yılı içinde borcun 124 milyon TL’ye çıktığı ifade edildi. Toplam borç rakamı ise vergi, SGK gibi durumlar da eklenince 326 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
Belediyelerin mali harcamaları başta olmak üzere birçok konuda denetim yapan meclis üyelerinden oluşan denetim komisyonu raporunu sundu. CHP ve AK Partililerden oluşan komisyon üyeleri çalışmalarını tamamladı. Komisyonun AK Partili üyeleri tarafından yazılan şerh raporunda mali duruma ilişkin tespitler yer aldı.
Raporda, “Belediyemizin 2021 yıl sonu itibariyle 84 milyon TL cari, 118 milyon TL civarında faiz dahil banka borcu ve 124 milyon civarı Vergi, SGK vs. olmak üzere toplam 326 milyon TL borcu bulunmaktadır. Belediyemizin bu borçlanma yapısı ile üretken yatırımlara kaynak ayırabilmesi mümkün değildir” denildi.
Komisyon üyeleri, “Belediye Kanunu’nun 25. Maddesinin gerekçesinde, “meclis üyelerinin belediye işleri ile ilgili olarak daha iyi bilgi edinmeleri ve bunun sonucunda elde edilen verilerle meclisin bilgi edinme ve denetim yollarının daha etkili bir şekilde işletilmesinin” mümkün olabileceği belirtilmiştir. Yine aynı maddede, komisyonun belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebileceği, “bu birim ve bağlı kuruluşların da bu istekleri gecikmeksizin yerine getirmelerinin gerektiği” hükümleri mevcuttur. Denetleme komisyonu çalışma süresi boyunca, ilgili kanun maddelerine ve şeffaf belediyecilik anlayışına aykırı olarak iştiraklere ilişkin bilgi ve belgelere erişimi engellenmiştir” ifadelerini de kullandı.
DİĞER TESPİTLER ŞU ŞEKİLDE OLDU
-Bucamar A.Ş.’nin hesapları denetim komisyonumuzca incelenememiştir. Bucamar A.Ş.’nin verimli ve karlı çalışması sağlanmalı, Belediye bütçesine olumsuz etki yapmasının önüne geçilmelidir. Bu şirketin yıllık bilanço ve kar-zarar cetvelleri titizlikle denetlenmeli, karlılık ve verimlilik temeline dayalı olarak faaliyet göstermesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bucamar A.Ş’nin ne kadar borcu/alacağı, kar yada zarar olup olmadığı bilgisi Meclis adına görev yapan Denetim Komisyonumuza sunulmalıdır.
Örnek: Bucamar A.Ş.’den yapılan yaklaşık 2 milyon TL tutarlı, 26 adet doğrudan teminden (22-d) sadece ikisinin imar faaliyeti ile ilgili olduğu, diğerlerinin şirketin faaliyet konusu ile ilgili olmayan kahvaltı, yemek, yılbaşı etkinliği, şenlik, kutlama gibi faaliyetlerden oluştuğu görülmüştür.
-Pandemi koşulları nedeniyle verilen sosyal yardımlar yetersizdir. Muhtaç ailelere yapılan erzak ve parasal yardım tutarının sadece 2.9 milyon TL olduğu, 600 bin kişiye yaklaşan Buca nüfusu içerisinde sadece 45 kişiye yardım yapılabildiği tespit edilmiştir. Pandemi koşullarını henüz yaşamakta olan Buca’lıya bütçeden yeteri kadar destek verilemediği görülmüştür.
– Faiz giderleri 25 milyon TL olmuştur. Sadece harcamaya ve borçlanmaya dayalı bir icraat gerçekleştirildiği için 2021 yılında 25 milyon TL faiz gideri gerçekleştirilmiştir.
-Kar amacı gütmeyen dernek ve amatör spor kulüpleri arasında ayrımcılık yapılmıştır. Buca’da faaliyet gösteren birçok amatör spor kulübü olmasına rağmen sadece bir spor kulübüne transfer yapılmıştır. 2021 yılında transfer edilen yaklaşık 2 milyon TL’nin % 90’undan fazlası Belediyenin himayesindeki kulüplere yapılmıştır.
-Araç bakım onarım giderleri ve bakım periyotları manidar bulunmuştur. Sadece Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki araçlar için 1.6 milyon TL gider gerçekleştirilmiştir. Belediye bünyesindeki tüm araçlar için bu tutar edinilememiştir. Manidar bulunan husus şudur ki bazı araçlar aynı ay içerisinde 2-3 defa bakım onarma gönderilmiştir. Bu durumda ya araçlar sorunludur, elden çıkarılmalıdır yada Belediyenin hizmet satın almasında bir sorun vardır, düzeltilmelidir. Araçların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması sağlanmalıdır. Ekonomik olmayan araçların yenilenmesi bakım onarım ve yüksek amortisman giderlerinin önüne geçeceği için belediye bütçesi üzerindeki yükü azaltacaktır.
Örneğin, 35 EV 118, 35 ZN 277, 35 AS 6316 VE 35 AS 6355 no’lu plakalı araçlar sık periyotlarla farklı firmalara bakım onarım için gönderilmiştir.
Örneğin, Fen işleri sahasında 10 yaşlarında 4 araç (35 AS 6323, 35 AS 6316, 35 AS 6321, 35 AS 6355) 15 aydan beri iş görmeden tutulmaktadır.
-Belediye iştiraklerine yapılan transferler konusunda Meclisimiz mutlaka bilgilendirilmelidir. Yapılan transfer sermaye artışına katılım şeklinde ise mali analiz raporu meclise sunulmalıdır. Sayıştay raporunda da şirketin sermaye artışına ihtiyacı olup olmadığının mali analizi yapılmadan ve buna ilişkin şirket yönetim kurulu kararı olmadan şirket sermayesinin artırılması eleştiri konusu yapılmıştır.
Örneğin, Transferler bölümünde Kızılçullu A.Ş.’ye borç mu verilmiştir yoksa sermeye artışına mı katılınmıştır? Bu konuda Meclisimiz acilen bilgilendirilmelidir.
-2021 yılında 584 adet doğrudan teminle 30,8 milyon TL, 29 adet açık ihale yöntemi ile 106,8 milyon TL tutarında mal ve hizmet alımı gerçekleştirmiştir. 584 adet doğrudan temine karşılık 29 adet açık ihale bilgisini Meclisimizin dikkatine sunuyoruz. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 22/d maddesi doğrultusunda yapılan alımlarda sektör bazında sürekli aynı firmalardan teklif alındığı tespit edilmiştir. Bu tür alımlar belirlenerek açık ihale usulü ile satın alınması veya hizmetin yaptırılması sağlanmalıdır.
-Belediyemizce hizmet alım suretiyle kiralanan araçlara ilişkin kira bedelleri yazılı olarak talep edildiği halde, tarafımıza 58 adet aracın bilgisi ve 12 aylık toplam hale bedeli 8.573.517,36 TL verilmiştir. Oysa araç bazında kiralanan araçların ihale bedeli Meclisimizin bilgisine ve dikkatine sunulması gerekmektedir.
-Tarafımıza daha sonra bildirilen yeni taşıt kiralama bilgilerine göre ise toplam taşıt kiralama bedelinin 55.647.147,15 TL olduğu, 42.479.686,57 TL’si Temizlik işleri ile ilgili olduğu, 5.134.481,47 TL’si Park ve Bahçeler, 7.889.314,11 TL’si Ulaşım Hizmetleri, 53.100 TL’si Gençlik ve Spor, 90.565 TL’si Basın yayın Halkla İlişkiler birimi ile ilgili olduğu ifade edilmiştir.
-Bütçe kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi sağlanmalıdır. Bütçe imkanlarının daha fazla verimli yatırımlara yönlendirilebilmesi amacıyla; cari giderlerin azami tasarruf sağlanarak hizmete yönelik yatırım giderlerinin artırılması yönünde gerekli tedbirlerin alınması uygun olacaktır. Kaynakların israf edilmesi ve verimsiz kullanılması nedeniyle Buca’ya/Bucalı’ya doğrudan yatırım hizmeti anlamında (kaldırım, yol vs.) bütçe giderinin sadece %4’ünü kaynak olarak ayırabilmektedir. (EGEDE SON SÖZ)