Ege Üniversitesinin Konuk Evi ve Lojman arazisinde ağaç kesimlerine tepki gösteren vatandaşların 4 yıl arayla çektiği fotoğraflar kaybı açıkça ortaya koydu. İki fotoğraf arasında farka bakınca neredeyse bir futbol sahası kadar alandaki ağaçların yok olduğu görülüyor.
Ege Üniversitesinin Konuk Evi ve Lojman arazisinde ağaç kesimleri vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Bölgede yaşayan vatandaşların 4 yıl arayla aynı yerden çektiği fotoğraflar üzücü tabloyu gözler önüne serdi. Daha 4 yıl önce sık ağaçların olduğu alanda şimdi büyük açıklık alanlar oluştuğu görüldü.
Hiç bakım tedbiri uygulanmamış
Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, “Ege Üniversitesi Rektörlüğünün 07.02.2018 tarih ve E.9526 sayılı yazılarında; Üniversitenin Rektörlük ve Hizmet Evleri Yerleşkelerinde dikimle oluşturulmuş yaklaşık 40- 50 yaşlarında Fıstıkçamı ve Kızılçam Meşcerelerinin uzun yıllar bakım görmemesi veya çeşitli nedenlerle bazı ağaçlarda kurumalar meydana geldiğinden söz edilerek konunun görevlendirilecek teknik elemanlarca incelenerek, izlenecek teknik uygulama hususunda bir inceleme raporu düzenlenmesi ve sonucun Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bildirilmesi istenmiştir. Kurumaların nedeninin tespit edilmesi ve bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutması bakımından özellikle kurumaların fazla olduğu 1 numaralı bölümde iki noktadan toprak profili açılmış ve toprak örnekleri alınmıştır. Örnekler Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Laboratuarında analız edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; toprağın Total ve Aktif Kireç ile pH oranları Fıstıkçamının gelişmesini engelleyecek miktarda olduğu anlaşılmıştır. Ağaçların, sağlık durumları, sıklık durumu, çapı, boyu ve gelişimleri gözlenmiştir. Yapılan gözlemlere göre; Sahadaki tüm ağaçların bugüne kadar hiç sıklık ve aralama gibi bakım tedbirlerinin uygulanmadığı bireylerin birbirlerini sıkıştırdıkları, sık olan bölümlerde doğal dal budanmasın başladığı tespit edilmiştir” bilgisini verdi.
Dönüştürme için protokol yapılmış
Bu çalışma sonucunda Ege Üniversitesi ile bir protokol yapıldığını belirten Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri şu bilgileri de verdi: “Buna göre mevcut her iki ağaç türünün de ışık ağacı olması nedeniyle acilen “alçak aralama” metodu ile bakım yapılması gerekti. Sahanın münferit, küme veya gruplar halinde meydana gelen kurumaların olduğu bölümlerinde yapılacak Amenejman Planı ile birlikte toprak analizi sonuçları doğrultusunda tür değişikliği yapılarak bu parsellerdeki ağaç türünün Kızılçama dönüştürülmesi çalışmaları başlatıldı.”