İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansının uluslararası semineri devam ediyor. Akdeniz şehirleri arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen seminerde İzmir’in döngüsel ekonomi ve ulaşım çalışmalarında diğer kentlere öncülük edebilecek potansiyele sahip olduğu vurgulandı.
Akdeniz’de kentsel ve bölgesel iş birliği çalışmaları yürüten, üyeleri arasında Fransız Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı, Marsilya Belediyesi ve Euroméditerranée Kamu Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşların bulunduğu Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansının (AViTeM), İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlediği seminer devam ediyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki (AASSM) uluslararası seminer 25 Kasım’da son bulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin projeleri, çalışmaları ve uluslararası konumunun ön plana çıktığı seminerde ayrıca Akdeniz şehirleriyle bölgesel aktörler arasındaki iş birliğinin sosyal ekonominin geliştirilmesine yönelik ne gibi çıktıları olacağı tartışılacak, deneyimlerin, ortak projelerin, bölgesel aktörlerin arasında kurulan ağların ve çalışma yöntemlerinin önemine değinilecek.
Meunier: “Akdeniz bir bütündür.”
AViTeM Genel Müdürü Büyükelçi Philippe Meunier, “Bizler uzmanlarımız aracılığıyla uzmanlık eğitimi ve formasyonu çalışmaları yürütüyoruz. Networkler oluşturuyoruz. Akdeniz önünde bulunan önemli konular ve hedefler için çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da sık sık bu konuları ele alıyor, uluslararası camiada bunları paylaşıyor. Akdeniz bölgesi küresel hedefler karşısında oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Bizler AViTeM’de çözümlerin bölgelerden, şehirlerin kendilerinden gelmesi gerektiğini ve çözümlerin de Akdeniz bölgesiyle uyumlu olması gerektiğini düşünüyoruz. Aslında çevre, iklim, barış, sağlık ve kentleşme gibi çok çeşitli konuları kapsayıcı bir şekilde ele almaya çalışıyoruz. Eşitsizlikleri dikkate almalıyız. Sosyal adaleti temel almalıyız. Herkese uyumlu çözümler geliştirmeliyiz. İnancımız şudur ki Akdeniz bir bütündür. Böyle bir semineri Doğu Akdeniz’de düzenlemiş olduğumuz için son derece mutluyuz. Bu semineri Akdeniz’in farklı noktalarından gelen uzmanlarımızla beraber gerçekleştiriyoruz,” dedi.
Gauvin: “İzmir örnek teşkil edebilir.”
İzmir’in Akdeniz’deki diğer şehirlere örnek olacağını belirten Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, “İzmir’in çok önemli katkısı olabileceğini, İzmir’in Türkiye’deki konumu itibarıyla örnek teşkil edebilecek bir şehir olduğunu düşünüyorum. Birbirini etkileyen girişimlerin sürekliliği sağlanabilir. İzmir döngüsel ekonomi, ulaşım çalışmaları anlamında öncülük edebilecek birçok potansiyele sahip. İzmir’in bir taraftan entegre çalışmalar gerçekleştiren, diğer taraftan kapsayıcı faaliyetler yürüten bir şehir olduğunu söylemek gerek. Konumu itibarıyla hem denize erişimi bulunuyor hem de tarımın, sanayinin, zanaat gibi alanların ilerlemiş olduğunu görüyoruz. İzmir’in tarihî anlamda da potansiyeli mevcut. Dışa dönük bir şehir olmakla birlikte kendi ülkesi içinde içe dönük bir yapıya sahip. İzmir Büyükşehir Belediyesi sosyal meselelere son derece önem veriyor. En az gelişmiş mahalle ve bölgelere hizmet götürmek gibi bir hedefi olduğunu görüyoruz. Fransa, İzmir ile işbirliği geliştirdiği için son derece mutlu,” dedi.
D’Argoeuves: “Seminerin büyük potansiyeli var.”
Fransa Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı Bölgesel Topluluklar Dış İlişkiler Temsilcisi Xavier D’Argoeuves, AViTeM’in çalışmaları kapsamında İzmir’in model teşkil ederek ön plana çıkabileceğini söyledi. D’Argoeuves, “İzmir’in kendi içinde birçok dönüşüm gerçekleştiren bir şehir olduğunu görüyoruz. Hem büyükşehirlerin karşılaştığı sıkıntıları çözme aşamasında, hem de çeşitli faktörleri kendi bünyesinde eritebilmiş bir şehir olarak İzmir büyük bir potansiyele sahip. Akdeniz şehirleri içinde örnek çalışmalar yürütebilir. Fransız Dışişleri Bakanlığı olarak diğer şehirlerle iş birliğine gitmekten son derece mutluyuz. İş birliğimizin devam etmesini arzu ediyoruz. Bu iş birliği Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) üzerinden gerçekleşebilir, daha alt seviyede başlamak şartıyla da kurulabilir. Fransa ile Türkiye kentleri arasındaki iş birliğini her zaman destekliyoruz. Seminerin büyük bir potansiyeli var. Türk şehirlerinin Akdeniz havzasındaki şehirler arasında iş birliği geliştirme açısından büyük önemi bulunuyor,” dedi.