Karaburun’daki özel çevre koruma bölgesine RES’lerden sonra GES dikme izni alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin kararı Belediye ve Kent Konseyi tarafından iptali için yargıya taşınırken projenin hayata geçmesi durumunda 30 bin zeytin ağacının kesileceği iddia edildi.
Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe GES projelerine ÇED olumlu kararları verilmeye başlandı.
Son olarak Alto Holding Grubu’na bağlı Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar türbinlerinin yanı başına dikmek istediği güneş enerji santralinin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay almıştı.
Şirket için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı Karaburun Belediyesi tarafından yargıya taşındı. Karaburun Kent Konseyi yöneticilerinin de müdahil olduğu iptal davasında projenin hayata geçmesi durumunda bölgenin ekolojik dengesinde geri dönülmez tahribatlara yol açacağı vurgulandı.
‘HALKA RAĞMEN ÇED ONAYI’
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, proje duyurusunda yer alan ‘halkın görüşleri dikkate alınarak’ ifadelerinin gerçeğini yansıtmadığını vurgulayarak “Bu tamamen yanlıştır, Halkın Proje ile ilgili görüşü alınmamıştır. 21.04.2022 günü Yaylaköy de yapılacağı bildirilen ÇED Halkın Bilgilendirme toplantısı Karaburun Yarımadası’nda yaşayan halkın yoğun protestoları sonucunda yaptırılmamıştır. Bakanlık yetkilileri, toplantının yapılacağı bildirilen mahali tutanak tutmadan terketmişler ve daha sonra belirtilen mahal dışında düzmece bir tutanak tutulmuştur. Karaburun halkı düzenlenen düzmece tutanağa itiraz etmiş, düzeltilmesini halkın gerçek talebini halkın projeyi istemediğinin tutanak altına alınmasını istemiştir. Yapılan usulsüz uygulama tutanak altına alınmış, ilgili kurumlara itirazlar yapılmıştı.” dedi.
KARABURUN BELEDİYESİ’NDEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Bakanlığın seçim sürecinde kararı ‘oldu bittiye’ getirdiğini belirten Özer “Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir bakanlık Karaburun Belediyesi’nden görüşünü bildirmesini istemiştir. Karaburun Belediye Başkanımız Sayın İlkay Girgin Erdoğan her zamanki tavrıyla Karaburun’un, Doğa’nın yanında tavrını göstermektedir. Bakanlığa olumsuz görüş bildirilecektir. Karaburun Kent Konseyi olarak başından beri yapılmak istenilen doğa katliamının takipçisiyiz.” ifadelerini kulandı.
‘ARAZİLER KÖYLÜLERİN ELİNDEN ALDI’
30 bin zeytin ağacının yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Özer şunları söyledi:
2022 Aralık ayında EPDK projenin uygulanmak istenilen alanı “kuru marijinal tarım arazisi” ilan ederek, mülkiyeti Maliyeye ait olan ve kiralama yolu ile zeytin yetiştiriciliği yapılan arazinin irtifa hakkını yıllardır (2007 den bu yana – 150 yıllık kiralama) zeytincilik yapan yöre insanının elinden “kamu yararı” gerekçesi ile alarak irtifa hakkını Lodos Enerji Şirketine GES Projesi için vermiştir. Projenin uygulanacağı alanda 30.000 adet zeytin ağacı yok edilecek, köylünün meraları yok olacak, doğal denge yok olacaktır Karaburun Kent Konseyi olarak, Yaşam Alanımızı Savunması’nda yapılan talana karşı durarak Karaburun Halkının hakkını aramaya kararlıyız.
ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAM ALANI
Bakanlığın ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığı proje alanı 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre çayır mera alanı olarak kayıtlı. Yine proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalıyor. Güneş panellerinin dikileceği parseller de zeytin ağaçları da bulunuyor. Tanıtım dosyasına göre, güneş enerji santrallerinin dikileceği alanda 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü tespit edilmiş.
ÇED TOPLANTISINDA TUTANAK KRİZİ OLMUŞTU
Halkın itirazlarına rağmen Karaburun’a 87 tane rüzgar türbini diken Lodos Elektrik’in, güneş enerji santrali projesi de tepkiyle karşılanmıştı. Projenin halkın katılım toplantısı, vatandaşların protestosu sebebiyle yapılamamıştı. Karaburun Kent Konseyi tarafından tutulan tutanakta, katılım toplantısının yapılamadığı belirtilirken, Bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakta, toplantının gerçekleştiği ifade edilmişti. Ortaya çıkan ‘tutanak krizine’ CHP’li vekiller ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan tepki göstermişti.
181 BİN 818 PANEL DİKİLECEK
Proje kapsamında şirkete ait 87 rüzgar türbinin bulunduğu Karaburun’un Yaylaköy ve Küçükbahçe mahallelerini içine alan 118,9 hektarlık ÇED alanına 7 adet güneş santrali açılması hedefleniyor. Proje hayata geçerse Özel Çevre Koruma Alanı’na 181 bin 818 panel dikilecek. Şirket 49 yıllık ömrü olan proje için 975 milyonluk yatırım yapma hazırlığında.