Türkiye’nin değişik kentlerinde aileler ekonomik ve sosyal nedenlerle toplu şekilde yaşamlarına son verdi. Ortak noktaları yaşamlarına son vermeleri için siyanür kullanmayı tercih etmeleriydi. Siyanür bu yıl içinde bir başka trajik olayda daha çıktı karşımıza. İzmir’de Kimya Fakültesi öğrencisi bir genç, anne ve babasını hazırladığı limonatanın içine siyanür katarak zehirledi.
Art arda yaşanan bu korkunç olaylar çok tehlikeli bu kimyasallara isteyen herkesin kolayca nasıl ulaşabildiği sorusunu gündeme getirdi. Kontrollü bir şekilde çok özel izinlerle sadece laboratuvar ortamında uzman kişiler tarafından kullanılması gereken bu kimyasallar nasıl bu kadar kolay isteyen herkesin eline geçiyor?
Bu trajik olaylar sonucunda Türkiye’de siyanür gibi son derece tehlikeli olan bir kimyasal maddeye ulaşımda herhangi bir yasal engel olmadığını ortaya çıktı. Kimya Mühendisleri Odası yetkilileri mutlaka yasal düzenleme yapılarak bu gibi maddelere ulaşımda sınırlama getirilmesi gerektiğini açıkladı.
Kısıtlama listesinde siyanür yok
Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Mehlika Koç, siyanürün alım satımında mevzuatta herhangi bir kısıtlama olmadığını belirterek şu bilgileri verdi: “Siyünürün serbestçe alım satımı yapılıyor. Bu nedenle temininde güçlük çekilmez. Elde edilmesi kolaydır. ‘Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkındaki Yönetmelik’ te
siyanür yer almıyor. Yani alım ve satımında herhangi bir kısıtlama olmadığı için temini çok kolaydır. Kimyasal madde satıcılarından temin edilmesi sıradan bir işlemdir. Birkaç ay kadar önce internet üzerinden bile satışı gerçekleşiyordu. İzmir`de meydana gelen olayda bir öğrenci internetten temin ettiği siyanürle ailesini zehirledi.”
Acilen önlem alınmalı
Söz konusu zehirli maddenin trajik olaylara neden olmaması için satışı ve bulundurulması konusunda devletin acilen önlemler alması gerektiğine dikkat çeken Koç, “Siyanür bulundurulması ve satışı ‘Bazı tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik’ kapsamına alınarak kısıtlanmalıdır. Kısıtlama gerçekleşene kadar; sanayi kullanımı sırasında temini gerektiğinde sanayi ya da esnaf odalarından veya Kimya Mühendisleri Odasından alınan bir belge karşılığı satış işlemi gerçekleştirilmelidir. Kamuoyunu derin bir infiala sokan ve toplumda umutsuzluk yaratan vakaların meydana gelmemesi için siyanür ve diğer tehlikeli kimyasalların satışı ve bulundurulmasına dair önlemler alınmalıdır” dedi.
Eser miktarı bile öldürüyor
Siyanür kimya sanayinde madencilik, kuyumculuk, haşere ilacı üretimi, naylon, polyamid, akrilik ve plastik işkollarında sıkça kullanılan bir kimyasaldır. Çok ağır toksik bir maddedir. Zehirli olması nedeniyle kullanımı tehlikelidir. Sodyum, potasyum, hidrojen ve bakır siyanür bileşikleri halinde piyasada bulunur. Çok kuvvetli bir zehir olması nedeniyle eser miktarda alımında bile öldürücüdür.