Bostanlı’da yer alan bir binanın otele dönüştürülmesi önerisi mecliste bir kez daha tartışmalara neden oldu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve geçmişte de gündeme gelen ilgili gündem maddesi bir kez daha meclis gündeminde gerilime neden oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisinin 3’ncü oturumu gerçekleştirildi. Mecliste İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.
OTEL TALEBİNE BİR KEZ DAHA RET
Donanmacı Mahallesi’nde yer alan ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu “Konut Alanı” kullanda kalan bir binanın bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu “Ticaret+Turizm Alanı (TİCT)” olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisi bir kez daha meclis gündemine geldi. Geçtiğimiz aylarda daha önce de gündeme gelen ancak yaşanan tartışmalar sonrası komisyonlara iade edilen gündem maddesi bir kez daha tartışmalara neden oldu
BOZTEPE: BENZER BİRÇOK KARAR VAR
Gündem maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “ Bu konu daha önce de gündeme gelmişti, komisyonlara iadesini istemiştik. Karşıyaka’dan oy çokluğu ile gelmişti. Sizin de evinize giderken geçtiğiniz bir yer. Daha önce Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bir sağlık birimi vardı. Daha sonra vakıflar tarafından bir şahıs almış ve otel yapmış. Plan değişikliği istemiş. Bu konuda planlamadaki arkadaşlarımız konut olan bir yerde ada bazlı çalışma yapmamız gerekiyor diyorlar. Bizde buna benzer birçok kararlar alındığını söylemiştik. Ancak CHP biz buraya turizm vermeyeceğiz diyor. Burası özel bir alan değil vakfa ait. Biz geçmiş yıllarda Emlak Konut’A 5 kat olan yerde 1 kat daha veriyoruz dedik. Hiçbir hukuki gerekçesi olmayan ancak olması gereken bir şey yaptık. Buna benzer o kadar çok planlar geçti ki burada. Buranın derhal turizm alanı olarak belirlenmesine diliyoruz. Burası vakıfların yeridir. Birisi kiralamış ve üstüne otel yapmak istiyor. İlçe halkının buna ihtiyacı var. Karşıyaka’da o kadar çok yer varki üstü kaçak yapılabilmiş… Gerçekten otel yapılabilecek yer yok. Bunların düşünülerek vakıflara olan yerde bu düzenleme yapılabilir.
BARAN: BÜYÜKŞEHİR’İN BU TESİSİ KAZANDIRMASI GEREKİR
AK Parti’den Ahmet Uğur Baran ise ilçenin buna ihtiyacı olduğunu belirtirken “Karşıyaka da yeni yapı yapacak alan kalmadı. Aynı zamanda ilçemizde otel ihtiyacı da var. Bunun reddedilmesi ilçemiz adına büyük bir kayıp olur. Karşıyaka’mıza bence İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu tesisi kazandırması gerekir” diye konuştu.
HIZAL: AKIL ALIR GİBİ DEĞİL
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise Tunç Soyer’in vizyonu ile alınan kararın uyuşmadığını belirtirken, “Çok ilginç hadiseler ile karşılaşıyoruz. Yaklaşık 4 yılı aşkın süredir meclis üyeliği yapıyoruz. Önümüze birçok önerge geldi. Bir düzenleme yaparken bir kamu kurumu önünde objektif kriterler ile davranıyorsa sorun yok. Ancak bu kurumun siyasi aklı sübjektif kriterlerle devam ediyorsa bir sorun var demektir. Siz başka yerden gelen benzer önergeyi geçirip, burada vakıflar genel müdürlüğüne ait parselde bu önergeyi reddettiğinizde ben çok iyi niyet aramıyorum. İzmir bizim için çok kıymetli diyoruz. İzmir’i kongreler şehri yapacağı, turizm potansiyelini arttıracağız diyoruz ancak gelecek olan yerli ve yabancı turistler nerede kalacak? Evimizde ağırlayamayacağız herhalde. Yatak ve otel kapasitesinin çok az olduğunu biliyoruz. Bu önerge ilk mecliste geldiğinde; İzmir’de hem bakanlığın hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aynı anda uluslararası büyük bir organizasyona dışarıdan gelecek misafirlerimizin kalacağı oteller olmayacağı yönünde bir takım sorunlar yaşanabileceğini söylemiştik. Bu şehrin önünün açılması gerekiyor. Bu makamda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Bu şehirde yaklaşık 10 gündür çok önemli bir mesele konuşuluyor. Ancak bu şehrin belediye başkanı yok. Mecliste de yok. Nerede? Tunç Soyer şu anda nerede? Yurt dışında. Yurt dışında diye eleştirdik mi? Muhtemelen İzmir’in menfaati için İzmir’de bir takım uluslararası organizasyonlar için gittiğini düşünüyoruz. Ancak bir yandan bunu yapacaksınız, bir parsel de ise vakıflar genel müdürlüğüne ait parselde turizme geçmeyi bu kadar engelleyeceksiniz. Bu akıl alır gibi bir durum değil. Yasal olmayan bir durum olsa anlayacağız ancak böyle bir durum da yok. Sadece birilerinin ortaya koyduğu bir takım ilkelerden bahsediliyor. Aynı meclis Torbalı’da mevki imar planı yaptı hakkı olmamasına rağmen. Sonra ne oldu? Millet İttifakı meclis üyeleri hakkında soruşturma açıldı. Siz şimdi çıkıp ilke ve prensiplerimizden dolayı yatırımı engelliyoruz diyorsanız ben bunu kabul etmiyorum. Bu doğru bir karar değil. Sonra çıkıp neden İzmir’e turist gelmez, yatırım gelmez derseniz gülünç duruma düşersiniz” dedi.
ÖNAL: VİCDANIMIZ RAHAT
CHP’li meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal ise ‘ilkesel’ diyerek kararlarının arkasında olduklarını belirtirken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilkesel kararları ile 2 yıl önce alınan kararı alakasız şekilde karşılanıyor. Biz haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Yerinde tespitlerimizde de vicdanen doğru karar aldığımız düşünüyoruz. Mevzu bahis yer Bostanlı sahilde olan ve parsel bazlı bir talep. Önceki meclise geldiğinde ada bazlı çalışma yapabilir mi diye gündeme geldi. Ancak burada daha bütüncül plan yapılması mümkün değil. Büyükşehir kişilere kurumlara göre yaklaşmıyor. Bir yerde turizm hakkı getiriyorsak oradaki herkese getireceğiz. Konut olan yerde küçücük parselde turizm alan geçilmesi ile ilgili bir konu bu ve çevredeki vatandaşlardan da bunu aksine şikayetler olmuş bu duruma. Bu nedenle bizde bu konu ret oldu” ifadelerini kullandı.
YILDIZ: ŞEHRİ GELİŞTİRME İLKESİNDEN NİYE BAKMIYORUZ
Son olarak söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, alınan kararı ilkesel olarak yorumlanamayacağını belirtirken “Yaşadığımız yer güllük gülistanlık master tezi olacak kadar iyi planlanmış bir yer olsaydı ilkesel bakışlarına saygı duyardık Ancak yaşadığımız kent bir çok plansızlıkları birlikte getirdiğinde yıllara oranla lokal düzenlemeler yapılmış Bu nedenle ben ilkesellik konusunu çok anlayamadım. Yıllarca oluşmuş bir sahil kesimi var. Her şeyden önce vizyon konusu çiziyoruz. Tunç Soyer’in koyduğu bir vizyon var. İzmir turizm anlamında Antalya’nın çok gerisinde kalmış bir şehir. Geçmişte Kemerlatı’nda bir pasaj çok güzel otele dönüştürülmüş. Asıl ilkeselliğe buradan bakmak lazım. Karşıyaka’da ihtiyaç var mı var? Sizin elinizde imkan var mı var? Buna hangi ilkeden bakacağız? Şehri geliştirme ilkesinden bakacaksak niye bakmıyoruz? Karşıyaka’nın yatak sayısına ihtiyacı yok mu? Siz bir yeri karma yapmazsanız çöküntü bölgeler oluşturursunuz. Biz ilkesel olarak gelişimin önüne gelecek her şeyi ilkesellik olarak görüyoruz. Maalesef bu karar Sayın Başkanın vizyonu ile çelişki içermektedir” dedi.
Oylama öncesi açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, kendisinin de bu karara evet oyu verdiğini belirtirken “Bir şehrin mekansal planlamasını nasıl yapılacağı konusunda herkesin söyleyeceği çok şey var. Gelen akademik bilgiler konusunda kimsenin itirazı olmaz. Karşıyaka’nın bir otel ihtiyacı var evet. İzmir’in de buna ihtiyacı var. Ben Karşıyaka’da da bu önergeye evet verdim” diye konuştu.
Açıklamalar sonrası oylamaya geçilen ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ‘kabul’ oyuna rağmen Millet İttifakı’nın ‘ret’ oyu sonrası oy çokluğu ile reddedildi.
(Egedesonsöz)