Bornova Belediyesi’nden belediyecilikte bir ilk: 5 yıllık mali tablolar led ekranlarda
Bornova Belediyesi, son 5 yılda yaptığı fiziki ve sosyal yatırımlarla Bornova’nın çehresini değiştirdi. 5 yılda 229 milyon 731 bin liralık fiziki, kültürel, sağlık, ve sosyal yardım alanında yatırım yapıldı. Bütçe gerçekleşme oranlarında yüzde 90’ları yakalayan Bornova Belediyesi kamu ya da özel hiçbir kuruluşa vadesi gelmiş hiçbir borcu bulunmayan güçlü mali yapısıyla dikkat çekiyor. 2014 yılında 186 milyon 962 bin lira olarak yüzde 83,09 oranında gerçekleşen Bornova Belediyesi gelir bütçesi 2018 yılında 314 milyon 35 bin lira ve yüzde 94,01 gerçekleşme ile büyük bir artış gösterdi. Şeffaflık konusunda da örnek olan Bornova Belediyesi 5 yıllık mali tablolarını belediye ait kentin değişik noktalarındaki led ekranlarda ve sosyal medyada vatandaşın bilgisine sundu. Sayıştay Başkanlığı Müfettişlerinin Denetim raporunda da; Bornova Belediyesi’nin mali rapor ve tablolarının tüm yönleriyle doğru ve güvenilir bilgiler içerdiği vurgulandı.
Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla İnsani Gelişme Vakfı’nın araştırmasına göre Türkiye’de “çok yüksek insani gelişme performansı” gösteren 30 ilçenin arasında Bornova da yer aldı. Bornova son 5 yılda “Çok yüksek insani gelişme performansı” sıralamasında 7 sıra yükseldi. Şeffaflık konusunda da örnek olan Bornova Belediyesi 5 yıllık mali tablolarını belediye ait kentin değişik noktalarındaki led ekranlarda ve sosyal medyada vatandaşın bilgisine sundu. 2014 yılından bu yana hangi müdürlüğün hangi alanlara ne kadar harcama yaptığı kalem kalem yer aldı. Bornova Belediyesi güçlü mali yapısı, yatırımlara ayırdığı yüksek oran ve yüzde 90’ları aşan bütçe gerçekleşme oranları ile dikkat çekiyor.
Sayıştay, ”güvenilir bilgiler” dedi
Belediye bütçelerinde yüzde 70 ve üstü gerçekleşme oranı başarı olarak kabul edilirken Bornova Belediyesi’nde son 5 yılda bu oran yüzde 80’in altına hiç düşmedi. 2014 yılında 186 milyon 962 bin lira olarak yüzde 83,09 oranında gerçekleşen Bornova Belediyesi gelir bütçesi 2018 yılında 314 milyon 35 bin lira ve yüzde 94,01 gerçekleşme ile büyük bir artış gösterdi.
2014 yılında 180 milyon 965 bin lira olarak yüzde 80,4 oranında gerçekleşen Bornova Belediyesi gider bütçesi 2018 yılında 316 milyon 28 bin lira ve yüzde 90,28 gerçekleşme ile büyük bir artış gösterdi.
Sayıştay Başkanlığı Müfettişlerinin Denetim raporunda da; Bornova Belediyesi’nin mali rapor ve tablolarının tüm yönleriyle doğru ve güvenilir bilgiler içerdiği belirtildi.
Bornova Belediyesi, son 5 yılda yaptığı fiziki ve sosyal yatırımlarla Bornova’nın çehresini değiştirdi. Son 5 yılda 229 milyon 731 bin liralık fiziki, kültürel, sağlık, ve sosyal yardım alanında yatırım yapıldı. Bornova Stadı İzmir’in bu konudaki sorununu çözdü. Atatürk Spor Kompleksi salon sporlarının yeni adresi oldu. Son bir yıl içinde Dr. Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi ile Pınarbaşı Kültür Merkezi ve Doğanlar Kültür Merkezi’ni vatandaşın hizmetine sundu.
Yaşam standardını yükselten projeler hayata geçirildi
İhtiyaç sahiplerine ücretsiz market alışverişi yapma imkanı sunan Dost Market’in sayısını dörde çıkarırken, dezavantajlı kesimlere özel kafeteryalarıyla desteğe ihtiyaç duyanlara omuz verdi. Down Kafe, Diyet Kafe, Çınar Kafe, Engelsiz Kafe sosyal belediyeciliğin Türkiye’ye örnek hizmetleri arasına girdi. Dost Kart’la üniversite öğrencileri tasarruf ederken, esnafın kazancı arttı. Ulaşım projeleri hem Bornova’nın hem de İzmir’in trafik yoğunluğunun azalmasında etkili oldu. Bornova Belediyesi, Hayal Bornova, Karaçam Çocuk Köyü, Çocuk Dünyası ve yeni belediye hizmet binası başta olmak üzere pek çok projeyi ilçeye kazandırmak için çalışıyor.
Vatandaşlar memmuniyeti dile getirdi
Led ekranlardan Bornova Belediyesi’nin 5 yıllık mali yapısını inceleyen vatandaşlar hem gösterilen yüksek performans hem de şeffaf belediyecilik anlayışı nedeniyle memnuniyetlerini dile getirdi.
Ayla Gani(49) Emekli İşçi: Ben bir Bornovalı olarak vergilerimizin nereye gittiğini biliyorum.Bu konuda içim çok huzurlu. Özellikle sosyal aktivitelerden çok memnunun. Down Kafe dolup taşıyor. Bütün arkadaşlarımla sık sık gidiyoruz. Bornovalı olarak yıllardır burdayım. Neler yapıldığını led ekranlardan görüyorum. İçim, vicdanım bu yönden çok rahat
Uğur Şahin(23) EÜ Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü Öğrencisi: Bornova Belediyesi’nin halkın vergileriyle ne yaptığını, vatandaşına nasıl hizmet verdiğini canlı bir şekilde göstermesi son derece olması gereken güzel bir uygulama. Demek ki Bornova Belediyesi’nde dört dörtlük işleyen bir sistem var. “Yarası olan gocunur” diye bir söz var. Bornova Belediyesi işini doğru yapıyor ki birşeyden gocunmuyor. Açık açık yaptığı işi, hizmeti, herşeyi ortaya döküyor. Şeffaf bir yönetim anlayışı sergiliyor. Bornova’da yaşayan bir öğrenci olarak bu tablo bunu çok mutlu etti.
Oğuzhan Çetin (21) 9 Eylül Üniversitesi, İnşaat Teknolojisi Bölümü Öğrencisi: Belediyemizden memnunun. Herşey ortada. Zaten tablonun açıklığı ve netliği belli. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Vergilerimizin nereye gittiğini, nasıl bir harcama yapıldığını bu tabloyla gözler önüne sermişler. Biz memnunuz. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Daha iyi Bornova için zaten gençlerin önünü açıyorlar.
Mustafa Hamit Kalkan (68) Emekli İşçi: Bornova’da bu tabela asılarak çok güzel birşey yapılmış. Vergilerimizin nerelere gittiğini, paraların nerelere gittiğini, nereye harcandığını hepsini görüyor, biliyoruz.
Merve Pembe Güllü(24) EÜ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğrencisi: Şeffaf bir şekilde nereye, ne verildiğinin belli olması beni memnun eden bir durum açıkçası. Bornova’da yaşamaktan memnunum. Güzel bir uygulama olumlu buldum.