Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Gerilakan, Diyarbakır’a 17 bin liralık mazotla giden bir otobüsün bugün 20 bin liralık mazot yaktığını belirterek, “Tüm firmalar, bireysel olarak yeni fiyat talebinde bulundu. Ancak yeni fiyat gelmeden, daha önce alınmış ancak uygulamadığımız tarifeden bilet kesmeye başladık” dedi. Gerilakan, yüzde 25’lik artışla 600 lira olan İzmir-İstanbul biletinin büyük firmalar tarafından 800 liraya yükseldiğini ifade etti.
Akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) 6 lira artırılması, şehirlerarası yolcu taşımacılığını da vurdu. Tüm otobüs firmaları, Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak yeni fiyat talebinde bulunurken, pek çok firma zamlı tarifeyi hayata geçirdi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun girişimiyle başlayan zam talebine henüz cevap gelmedi ancak otobüs firmaları, daha önce aldıkları ancak yolcuları sıkıntıya sokmamak için uygulamadıkları tarifeden bilet satmaya başladı.
GERİLAKAN: ZAM YAPMAYA MECBURDUK, ÇÜNKÜ…
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOT) Başkanı Serdar Gerilakan, senede iki kez fiyat aldıklarını hatırlatarak, “Bu kez mücbir sebeplerden dolayı yeni bir fiyat istemez zorunda kaldık. ÖTV’ye yapılan zam, tüm hesaplarımızı bozduğu gibi ayakta kalma direncimizi de zayıflattı” dedi. Firmaların bireysel olarak fiyat talebinde bulunduğunu, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı birimlerin bu talepleri değerlendireceğini belirten Başkan Gerilakan, “Zam yapmaya mecburuz, çünkü dibe vurmuş durumdayız. 6 liralık ÖTV zammıyla artan akaryakıtın yeni fiyatı, belimizi büktü. Kimse yola çıkmak istemiyor. İzmir’den Diyarbakır’a 17 bin liralık akaryakıt harcayarak giden bir otobüs, bugün zamlı mazotla 20 bin liraya gidiyor. Sadece akaryakıt değil, asgari ücret arttı, tamir bakım giderleri aşırı yükseldi, dövizin yükselmesiyle birlikte pek çok gider kalemimizde artış oldu. Bu şartlarda yaşama, ayakta kalma şansımız yoktu. Zam yapmaya mecburduk” diye konuştu.
OTOBÜSLERİN ÇOĞU 20 KİŞİYLE SEFERE ÇIKIYOR
ÖTV zammından önce İzmir – İstanbul biletini 600 liraya satan büyük otobüs firmaları, rakamı 800 liraya çıkarırken, aynı güzergahta 300 lira bilet satan firmaların da rakamı 500 liraya yükselttiğini anlatan EBOT Başkanı Serdar Gerilakan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Firmalarımızın daha önce aldığı, uygulamaya hak kazandığı fiyat tarifesi vardı ancak yolcuyu kaçırmamak, yolcuyu zor durumda bırakmamak için kimse uygulamıyordu. Yeni fiyat teklifimize yanıt gelmeden, firmalar, işte o hak edilmiş fiyatı uygulamaya başladı. Akaryakıta yine zam gelirse, litresi 40 liraya çıkarsa, talep edilen yeni fiyatta rakam İzmir-İstanbul 900 lira mı olur, 1000 lira mı olur, bilemiyorum. Diyarbakır’a bayramdan önce 600 liraya yolcu taşıyorduk, 800 lira oldu. Tüm firmalar, ÖTV’deki artıştan sonra en az yüzde 25’lik zammı uygulamaya başladı. Bizim sektöre devletin mutlaka el atması lazım. Arabalarımız 40 kişilik ancak otobüslerin pek çoğu, 40 yolcuyla sefere çıkmıyor. 20 yolcuyla ve artan olağanüstü maliyetlerle bu işin sürdürülebilirliği kalmadı.”