Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin birkaç nesil sürecek olan restorasyon çalışması başladı. Yaklaşık 1486 yaşında olan, zaman zaman kısmi restorasyona alınan cami hakkında konuşan Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, “Önceki detaylı restorasyon Sultan Abdülmecid zamanında İsviçreli mimar kardeşler tarafından 1848-1850’li yıllar arasında yapılmış, ondan sonraki en geniş çerçeveli restorasyonun arifesinde bulunmaktayız” dedi. Türbelerde yapılan çalışmalar dron ile görüntülendi.
Yaklaşık 1486 yaşında olan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’nin ortaklığıyla başlatılan restorasyon çalışmaları çerçevesinde Ayasofya Camii’nin analizleri yapıldı.
Muhtemel herhangi bir depremde ağır hasar alacağı tespit edilen camide güçlendirme ve restorasyonunun yapılması için bilim kurulu oluşturulmasının ardından ilk etapta Ayasofya Camii’nin bahçesinde bulunan türbelerde restorasyona başlandı. Ne zaman biteceği öngörülemezken, başlatılan restorasyon ilerleyen zamanlarda Ayasofya’nın diğer bölümlerinde devam edecek.
Öte yandan cami, restorasyon süresince ibadete ve ziyarete açık olacak. Ayasofya Camii’nin restorasyonu için Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, Ayasofya gibi eserlerin ne kadar zamanda restore edileceğinin belli olamayacağını ancak tecrübesine dayanarak birkaç nesil sürebileceğini aktardı. Türbelerde yapılan restorasyon çalışması dron ile görüntülendi.