2023-2024 eğitim-öğretim dönemi öncesinde milyonlarca öğrenci heyecanlı ama anne ve babalar okul masraflarını düşünüyor. Birçok ürünün ithal olduğu kırtasiye sektöründe yaşanan zamların ardından bu yıl bir öğrencinin çantasını okula başlangıç için ortalama 900-1200 TL’ye doldurabilecek.
Öğrencileri 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi heyecanı sararken veliler ise endişeli. Her yönüyle hane halkının bütçesini sarsan ekonomik kriz okul alışverişinde de faturayı kabarık hale getirdi. Okul gereçlerinin yanı sıra yardımcı kaynak kitap ve proje ödevi malzemeleri gibi birçok kırtasiye ürününü nasıl alacağını düşünen aileler, bu yıl bir öğrencinin çantasını ortalama 900-bin 200 TL’ye doldurabilecek. Durum böyleyken birçok ürünün ithal olduğu kırtasiye dükkânlarında esnaf da ekonomik krizin sorunlarıyla mücadele ediyor.
“YÜZDE 40 İLA YÜZDE 75 ARASINDA BİR ARTIŞ”
TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet F. Şendil, kırtasiye sektöründeki fiyat artışlarına dikkat çekerek, “Dünyadaki ve Türkiye’deki enflasyonist durumdan kaynaklı diğer tüm ürünlerde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de bir artış söz konusu. Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 800 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor“ ifadelerini kullandı.
“YÜKSEK VERGİ ZORLUYOR”
Kırtasiyeci esnafının vergi yüküne de değinen Vecdet F. Şendil, “2004’te alınan kararla, kurşun kalem, boya kalemi, suluboya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Buna karşın mekanik kurşun kalem gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Resmi Gazete’de yayınlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu. Bu oran yüzde 10’a düşmeli. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. En kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere düşürülmesini bekliyoruz. Yüksek vergi esnafımızı zorluyor” şeklinde konuştu.
(Milli Gazete)