Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Şengül, Türkiye’nin ilk beyin atlaslı ve 323 orijinal çizim ve fotoğraf içeren Nöroanatomi kitabının yazarları arasında yer aldı.
2013 yılında dünyanın ilk insan omurilik atlasınının yazarları arasında yer alan Prof. Dr. Şengül, bir ilke daha imza atarak üniversitenin gururu oldu.
Şengül’ü ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tıp Fakültesi akademisyenlerinin topluma kaliteli sağlık hizmeti sunmanın yanında önemli bilimsel çalışmalara da imza attıklarını söyledi.
Budak EÜ akademisyenlerinin ulusal ve uluslararası arenada yazdıkları kitaplarla ses getirdiklerini belirterek şunları kaydetti:
“Bunlardan bir tanesi deProf. Dr. Gülgün Şengül hocamızın yazarları arasında yer aldığı ve dünyada ilk kez yayınlanan insan omurilik atlası oldu. Yine hocamız ilk kez Türkçe yazılan ve geçtiğimiz ay basımı yapılan Nöroanatomi kitabının da yazarları arasında yer aldı. Ege Üniversitesi aslında sadece sağlık hizmetlerindeki başarısı ile değil, üretmiş olduğu yayınlarıyla da hem ulusal, hem de uluslararası arenada topluma, insanlığa hizmet etmeye devam ediyor. ”
“Önemli bir kitabı tıp dünyasına kazandırdık”
Çalışmalarına sinirbilim alanında devam ettiğini belirten Şengül ise “Geçtiğimiz ay yazarları arasında yer aldığım Nöroanatomi kitabımız yayınlandı. Kitabımızı,Tıp Fakültesi öğrencilerine, sinir bilim yüksek lisans ve doktora öğrencilerine aynı zamanda nörolog, beyin cerrahları ve nöröradyaloglara yani klinisyenlere bir referans kaynağı olması için hazırladık.” diye konuştu.
“Önemli bir kitabı tıp dünyasına kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diyen Şengül, Nöroanatomi kitabını iki yıl süren bir çalışmanın sonucunda ve bu alanda basılmış toplam 81 kitap, atlas ve makaleden yararlanarak hazırladıklarını aktardı.
Dünyanın ilk insan omurilik atlasına da imza attı
ABD’de 2013 yılında yayınlanan Omurilik Atlasını (Atlas of TheSpinalCord) da hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Şengül, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu çalışmamız ile omurilik alanında çalışan bütün araştırmacılara referans olacak ve onların bilimsel araştırmalarında kullanacakları atlasları hazırladık. İnsan atlası ile ilgili bölümler EÜ Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi. O yüzden bu kitap benim için ayrıca önem taşıyor.”