Britanya’da tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade davasında karar verilmedi.
WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı. ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Britanya’nın başkenti Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı.
Büyükelçilikten 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve ‘kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten’ tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Assange’ın, Londra’da Yüksek Mahkeme’de başlayan iade davasına ilişkin duruşmalar bitti.
Yargıç Victoria Sharp, Yüksek Mahkeme’nin Assange’ın ABD’ye iadesine ilişkin kararını başka bir zaman vereceğini söyledi.
Duruşmaların ardından mahkeme önünde bekleyen Assange destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’ya doğru yürüdü.
Assange’ın ABD’ye iadesine karşı çıkan göstericiler, Başbakanlık binasının karşısında bir araya gelerek, “Assange’a özgürlük” sloganları attı. Göstericiler, Assange’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Julian Assange’ın eşi Stella Assange, Başbakanlık Ofisi’nin önünde yaptığı konuşmada, “Eğer iade edilirse, hayatını kaybedecek. Öldürülecek. Kendisine suikast planlayan ülke tarafından öldürülecek.” dedi.