Yapay zekâ botlarıyla sevgili olmak bazı yalnızlar için cazip olsa da uzmanlar bunu pek de tavsiye etmiyor: “Kâbusa dönüşebilir.”
Yapay zekânın gelişmesiyle beraber sanal sevgili edinme de arttı. Ancak yeni bir araştırma bu dijital romantizmin tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor ve sohbet botlarının bir mahremiyet kâbusu olabileceğini belirtiyor.
Kâr amacı gütmeyen internet kuruluşu Mozilla Vakfı, 11 sohbet botunu inceledi ve hepsinin güvenilmez olduğu sonucuna vardı. Araştırmacı Misha Rykov, raporda romantik sohbet botları hakkında şunları yazdı: “Her ne kadar zihinsel sağlığınızı ve refahınızı artıracak bir şey olarak pazarlanıyor olsalar da, mümkün olduğunca fazla veri toplarken bağımlılık ve yalnızlık sağlama konusunda uzmanlaşıyorlar.”
Araştırmaya göre, uygulamaların yüzde 73’ü güvenlik açıklarını nasıl yönettiklerini paylaşmıyor, yüzde 45’i zayıf şifrelere izin veriyor ve biri (Eva AI Chat Bot & Soulmate) hariç tümü kişisel verileri paylaşıyor veya satıyor. Ayrıca CrushOn.AI’nin gizlilik politikası, Mozilla Vakfı’na göre kullanıcıların cinsel sağlığı hakkında bilgileri ve kullandıkları reçeteli ilaçlar hakkında bilgi toplayabileceğini belirtiyor.
Mozilla Vakfı, geçmişte uygulamaların intihar (Chai AI) ve Kraliçe II. Elizabeth’e (Replika) suikast girişimi de dahil olmak üzere tehlikeli davranışları teşvik ettiğini de belirtti.
Replika’dan bir temsilci şunları söyledi: “Replika hiçbir zaman kullanıcı verilerini satmadı ve reklamcılığı da hiçbir zaman desteklemedi. Kullanıcı verileri sadece konuşmaları iyileştirmek için kullanılıyor.”
Mozilla Vakfı, yapay zekâ ile konuşmalarda bir meslektaşınızın veya aile üyenizin okumasını istemeyeceğiniz hiçbir şeyi söylememek, güçlü bir şifre kullanmak gibi çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.