Çevre kazaları
ve ölüm riski
Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) katı atık depolama alanında geçen hafta yaşanan patlama bölgede bulunan atık su arıtma tesisin bulunduğu alanın atıklarla kapanmasına neden oldu.
Gaz sıkışması nedeniyle gerçekleştiği öne sürülen çevre kazası sonucunda arıtma çamurlarının depolandığı bölgede tonlarca çamur bölgeye ve karayoluna dağıldı.
Bölgede incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay’ın önemli uyarıları var.
***
Kınay, arıtma çamurlarının depolandığı alanın teknik kriterlere ve İlgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılandırılmadığı ve depolama işleminin aykırı şekilde yapıldığı, OSB alanı içerisinde arıtma çamurlarının kontrolsüz biçimde mevzutlarımıza aykırı olarak depolandığını tespit ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi:
“05.05.2018 tarihinde Uşak Karma ( Deri) OSB Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamuru depolamasından kaynaklanana çevre kazası ülkemizde çevre yönetimi süreçlerinde yaşanan olumsuzlukları bir kez daha ortaya çıkardı.
Atıksu arıtma sürecinde en önemli problem olarak ortaya çıkan arıtma çamuru bertarafı noktasında; OSB tarafından alan içerisinde düzensiz depolanan söz konusu atıklar olası kazaya davetiye çıkardı.
Kaza ile ilgili can kaybının olmaması büyük şans olarak nitelendirilmek ile birlikte; oluşan kirliliğin yarattığı çevresel etkiler su kaynakları ve tarım arazilerine olan etkileşimleri ile ciddi kayıplar oluşturdu.
**
Atık Depolanması süreçlerinde olması gereken teknik kriterler ve mevzuat koşullarının sağlanmamış olması, acil durum müdahale planının olmaması/yetersizliği, çalışmaların yürütülmesi sürecindeki gözlemlerimiz önemli aksaklıklar olarak karşımıza çıktı.
Bölgede acil olarak mevcut kirliliğin temizlenerek bölgenin rehabilite edilmesi, çevresel kirlilik tespitine ilişkin geniş çaplı çevresel izleme yapılması ve çalışmaların uzman bir ekip koordinasyonu ile ivedilikle ve hassasiyetle yürütülmesi, kamuoyunun çalışmaların süreci ve sonuçlarına ilişkin şeffaf biçimde bilgilendirilmesi önemlidir.
Atıksu Arıtma Tesisisin ivedilikle sağlıklı işler hale getirilmesi, bu aşamaya kadar OSB bünyesinde bulunan tesislerin faaliyetlerine ara vermesi bir diğer öncelikli konu olarak karşımıza çıkıyor.
***
AAT bünyesinde oluşan arıtma çamurlarının halihazırda depolandığı ve mevcut kazanın yaşandığı kütleden çok daha büyük ölçekte bulunan ikinci bir depolama alanında da benzer kazanın yaşanma olasılığı yüksektir. Bu doğrultuda alanda ivedilikle gerekli önlem çalışmaları gerçekleştirilmeli, arıtma çamurlarının mevzuata uygun koşullarda bertarafı sağlanmalıdır.
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak; Bölgede yaşanan süreçleri ciddiyetle takip ediyor, arıtma çamurlarının bertarafı konusunda ülkemizde yaşanan aksaklıklara dair önemli göstergelerden olan yaşanan çevre kazasının bir daha yaşanmaması adına ilgili idarelerin gerekli önlem ve yönetimsel süreçlere ilişkin çalışmaların takipçisi olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.”
***
Bilimsel meslek odasının uyarılara çok önemli. Çünkü artık çevre felaketleri patlamalara neden olacak boyutlara ulaşmış durumda.
Uşak’daki patlamada can kaybı olmaması tesellimiz. Ama daha fazla atığın biriktiği ikinci tesiste her an patlama riski olduğu da raporlarda açıkça belirtiliyor.
Tedbirler alınmazsa ölüm tehlikesinin olduğu çok açık.