CEMRE YUVARLAK/İZMİR’DE SON DAKİKA-Her gün binlerce aracın geçtiği İzmir-İstanbul Otoyolu’na 500 metre uzaklıkta dinamitli patlatmayla taş ocağı için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce ÇED süreci başlatılması için izin verildi. Ermaden İşletmeciliği tarafından Bornova Kavaklıdere Mahallesi Boğazkesen mevkiinde 16,7 hektarlık maden alanına 24,35 hektarlık alan genişletilmesi ile toplam 41,05 hektarlık ÇED Alanında açık ocak maden işletmeciliği yapılmasının planlandığı belirtildi.
28,55 HEKTARLIK ALANDA PATLATMALI ÜRETİM
ÇED dosyasında ayrıca şu bilgiler de verildi: “S.20057533 işletme ruhsatlı sahada 25.05.2023 tarihli “ÇED Gerekli Değildir” kararına göre ocak alanı 14,9 ha, bitkisel toprak depolama alanı 1,8 hektar olmak üzere toplam ÇED alanı 16,7 hektardır. İş bu proje kapsamında 24,35 hektarlık alan genişletilmesi ile toplam 41,05 hektarlık ÇED Alanında açık ocak maden işletmeciliği yapılması planlanmaktadır. Söz konusu alan içerisinde 10,7 hektarlık alanda patlatma yapılmadan, 28,55 hektarlık alanda ise patlatmalı üretim yapılacaktır.”
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI
Karayolları Genel Müdürlüğünün otoyola yakınlığı nedeniyle yaptığı uyarı ÇED raporunu şu şekilde yer aldı: “Proje konusu ruhsat sahası Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu kamulaştırma sınırına 300 m mesafededir (Bkz.Şekil-2). İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü nezdinde yürütülen “S:20057533 İşletme Ruhsatlı Kalker Ocağı Patlatma Dizayn Değişikliği ve Proje Revizyonu” projesi ÇED sürecinde Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü’nün 22.09.2022 tarihinde vermiş olduğu görüşünde otoyol kamulaştırma sınırına 300 metre mesafeden sonra patlayıcı madde kullanılmadan çalışılması yönünde görüş vermesi nedeniyle maden işletme sahasında üretim alanlarında değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Söz konusu görüş doğrultusunda otoyol kamulaştırma sınırı olan 300 metre koridorunda herhangi bir üretim yapılmayacak olup 300 m ile 500 m arasında kalan koridorda ise patlatmalı üretim yapılamayacaktır. Bu nedenle kalker ocağı üretim alanının ruhsat sahasının kuzey-kuzeydoğusuna doğru genişletilmesi planlanmış olup ÇED Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülüğün yerine getirilmesi amacıyla işbu ÇED başvuru dosyası hazırlanmıştır.”
BELKAHVE’DEKİ ATA ANI EVİ DE TEHLİKEDE
Her yıl 72 ayrı noktada 120 adet patlatmanın yapılacağı taş ocağı alanın 135 metre uzaklığında ise Nif Dağı 2’nci derece doğal SİT alanı yer alıyor. Yine ocak alanın yakınlarında tarım arazileri, üzüm bağları ve zeytinlikler mevcut. ÇED alanı aynı zamanda Belkahve’deki Ata Anı Evi’ne de komşu olacak. ÇED dosyasında, “Ermaden Maden İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından İzmir İli, Bornova İlçesi, Kavaklıdere Mahallesi, Boğazkesen Mevkii’nde ve S.20057533 İşletme Ruhsatlı 2A grubu maden sahası içerisinde işletilmekte olan kalker ocağında alan genişletmesi yapılması planlanmaktadır. Ruhsat sahası 75,34 hektar olup, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bu sahanın 31,72 hektarı için işletme izni verilmiştir” ifadeleri dikkat çekti.
NİTELİKLİ DOĞAL SİT ALANI VE ASKERİ YASAK BÖLGE
ÇED raporunda ayrıca, “04.10.2019 tarih ve 750 sayılı İzmir 1 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararına göre ruhsat alanının bir kısmı Nitelikli Doğal Koruma Alanı sınırlarına girmektedir. Mevcut ÇED Alanından söz konusu koruma alanına mesafesi kuş uçuşu 135 metredir. Projeye ilişkin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ege Ordusu Komutanlığı tarafından 19.12.2022 tarihinde verilen görüşte alanın bir kısmının Naldöken Kışlası İkinci Derece Kara Askeri Yasak Bölgesi sınırları içerisinde kaldığı belirtilmiştir” ifadeleri de dikkat çekti.