İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, depremzedeleri bir an önce kalıcı konutlara yerleştirmek için çalışmaların sürdüğünü ancak enkaz kaldırma araçlarının gürültüsünden şikayetçi olanların bulunduğunu söyledi.
Vali Köşger, Bornova Kültür Merkezinde 30 Ekim’de meydana gelen depremde evleri yıkılan veya hasarlı olan depremzedelerle bir araya geldi.
Depremden sonra İzmir’e devlet tarafından 83 milyon 924 bin 176 liralık yardım geldiğini belirten Köşger, depremzedelerin bir an önce kalıcı konutlara yerleşmesi amacında olduklarını ifade etti.
Vali Köşger, kalıcı konut için çalışmaların sürdüğünü anlatarak, “Bir an önce enkazların kaldırılıp, inşaat sürecine başlayıp, kalıcı konutlara ulaşmanız gayreti içindeyiz ama birileri de ‘enkaz kaldırma aracı çok gürültü yapıyor’ diye şikayette bulunuyor. Toplumdan bu tür şeyler de geliyor. Toplumdan bu tür şeyler de geliyor. Buna rağmen en kısa sürede kalıcı konutlar başta olmak üzere ulaşmanız gereken hizmetlere ulaşmanızı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Türkiye ve İzmir’in deprem bölgesi olduğunu kaydeden Vali Köşger, şöyle konuştu:
“Ülkemiz deprem bölgesi ve İzmir de deprem bölgesi. İki canlı fay hattı üzerine yerleşmiş bir şehir. Sizlerin de malumudur, İzmir’in altındaki iki fay hattı değil, açık denizdeki bir fay hattının kurulmasıyla bu sıkıntıyı yaşadık. Dolayısıyla bu beklenen bir sıkıntıydı. Tahmin edilen, gelmesi fizik kuralları çerçevesinde mukadder olan bir sıkıntıydı. Allah beterinden sakınsın. Zannediyorum bilgi eksikliğinden kaynaklı kaygılarınız olduğu bana intikal etti. Kesinlikle emin olun; biz ekip olarak sizin hayatınızı kolaylaştırmak, sıkıntılarınızı gidermek için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Tedbirleri almaya çalışıyoruz. Hak kaybına uğramamanız için, uğradığınız kayıpları minimum zararla ikame etmeniz için tedbirleri alıyoruz. Depremde yıkılan 4 bina var. Acil yıkılması gereken 71 bina yıkıldı. 600 bina ağır hasarlı ve yıkılması gerektiği raporlanmış durumda. Onunla ilgili süreç devam ediyor. İtirazlar ve kesinleşme süreci devam ediyor. Şu ana kadar ilk planda ilk saniyeden itibaren devletin bütün birimleri İzmir için harekete geçti ve enkazdan bir canlı daha fazla çıkarmak için gecesini gündüzüne kattı. Devletimle de gurur duyuyorum, milletimle de sizlerle de gurur duyuyorum.”
İzmir için tüm milletin tek yürek olduğuna, bölgeye yardımların aktığına işaret eden Köşger, “İzmirli, depremin ilk anından itibaren metanetle, sabırla ve sükunetle durdu. Hiçbir taşkınlık yapmadılar, hiçbir açgözlülük yapmadılar, başka yerlerde yaşanıldığı gibi gelen yardımları yağmalama gibi bir şeye teşebbüs etmediler. ‘Şu çadıra gidin oturun’ dedik, orada oturdular. ‘Şu yurda gidin’ dedik, orada durdular ve sükunetle beklediler. Bu yüzden teşekkür ediyorum. Bu çoğu yerde rastlanmayan bir şey” dedi.
“83 milyon 924 bin 176 liralık yardım”
Köşger, devletin depremden sonra İzmir’e 83 milyon 924 bin 176 liralık yardım gönderdiğini söyledi.
Yardımlara ilişkin bilgi veren Vali Köşger, şu bilgileri verdi:
“AFAD kapsamında olan ‘konut nakdi yardım’ dediğimiz 6 bin 814 haneye 34 milyon lira, iş yeri ve araç nakdi yardım olarak 654 haneye 33 milyon 708 bin lira olmak üzere toplam 38 milyon lira AFAD’dan aktarıldı. Vefat eden 117 vatandaşın 115 ailesine 1 milyon 147 bin liralık yardım yapıldı. Depremde yıkılan binalara ödenen bin 152 haneye ‘eşya yardımı’ dediğimiz 34 milyon 545 bin lira, Seferihisar’da tsunamiden etkilenen 74 kişiye 226 bin lira olmak üzere 36 milyonluk bir yardım yapıldı.”
Yavuz Selim Köşger, depremde zarar gören küçük esnafa da 5 milyon liralık kaynak aktarıldığını söyledi.
Esnaf odaları dışındaki büyük hacimli ticaret yapanlara da 5 milyon liralık destek gönderildiğini söyleyen Köşger, “Şu an eşya yardımı alan bin 153 hemşehrimiz var. 361 hemşehrimize henüz yardım ulaştırılamadı ama onlarla ilgili süreç devam ediyor. Yapılması gerekenler seri şekilde yapılmaya çalışılıyor” dedi.
Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.