Son yıllarda İzmir ve Manisa’da yaşam alanlarını derinden etkileyecek çok önemli kararlar alındı. Bu kararların en önemlisi de 1/100.000’lik çevre düzeni planları oldu. İzmir’de ve Manisa’da 2025 yılına kadar uygulanacak yeni Çevre Düzeni Planları ile toplam 30 bin 486 hektar yeni alan imara açıldı. Bu büyüklük yaklaşık olarak 700 adet fuar alanını buluyor.
Beş yıl içinde İzmir’de 18 bin 943, Manisa’da ise 11 bin 543 hektar yeni alan betonlaşacak.
Egeli Gazete’nin konuyla ilgili yazı dizisinde İzmir’de hangi ilçelerde ne kadar yapılaşma olacağını daha önce gündeme gelmişti. Manisa’nın merkezini oluşturan Yunus Emre ve Şehzadeler ilçeleriyle ilgili bilgiler verilmişti.
Şimdi de sırada Manisa’nın çevre ilçeleri var.
Alaşehir, Demirci, Gördes ve Kırkağaç’ta yeni yapılaşmalar
Alaşehir’de imar planlarına ilave kentsel gelişme alanları önerildi. Gelişme alanlarının yanı sıra, onaylı imar planları bulunan sanayi alanları ve kentsel alanlar düzenlendi. Ayrıca, Kemaliye’de 18 hektar yeni imar alanı açıldı. Yeşiyurt’ta da ilave imar verildi.
Demirci’de Durhasan Bölgesi’nde mevcut 25 hektarlık imar alanına 25 hektar daha eklendi. Mahmutlar’da 17 hektarlık mevcut yapılaşmaya 10 hektar daha geldi. Gölmarmara da ilave gelişme alanı düzenlenen ilçeler arasında yer aldı. Gördes’te 67 hektar yeni yapılaşmanın önü açıldı. Çiçekli’de 13 hektar daha imar verildi.
Kırkağaç’ta 135 hektarlık ilave gelişme alanı yani yeni imar düzenlemesi yapıldı. Salihli’de Adala Bölgesi’nde 20 hektar yeni imar alanı oluşturuldu. Poyrazdamları’nda da 14 hektar gelişme alanı ilave edildi.
Saruhanlı, Turgutlu ve Soma’da da önemli ölçüde yeni yapılaşma olacak
Saruhanlı’da 71 hektar yeni alanda yapılaşmanın önü açıldı. Saruhanlı’nın Nuriye Bölgesi’nde 18, Büyükbelen’de de 14 hektarlık yeni gelişme alanları düzenlendi. Selendi merkezinde de mevcut planlara ilave yeni kentsel gelişme alanları eklendi. Soma’da da mevcut yapılaşma yeterli görülmedi. Mevcut planlara tam 194 hektar daha ilave kentsel gelişme alanı eklendi. Turgutalp Bölgesi’nde de 25 hektarlık yeni bir alanın imar açılması yönünde karar verildi.
Turgutlu’da onaylı imar planlarında var olan planlı yerleşik ve gelişme alanlarının, nüfusun yanısıra, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesine koşut olarak ortaya çıkacak yeni nüfus artışları için yeterli olmayacağı öngörüldü.
Bu ilçede de mevcut planlara ek yeni gelişme alanları düzenlendi. Kentin kuzeyi verimli tarım alanları olduğundan, gelişme alanları güneyde önerildi. Gelişme alanları belediye sınırlarının dışına taşarak, mücavir alan içinde yer alan mahallelere kadar uzatıldı. Mevcut gelişme eğilimine koşut olarak, Irlamaz Çayı’nın batı kesimi sanayi alanları olarak korunurken, diğer kentsel alanlar, kentsel yerleşik alanlar ve kentsel gelişme alanları doğu kesimine kaydırıldı.