İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da kuracağı ve katı atıklardan elektrik üretecek tesisin nihai ÇED raporu Çevre İl Müdürlüğü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenip son şekli verilerek onaylandı. Tesisin ÇED raporu Yasa gereği 10 günlük halk görüşüne açıldı. Bergama, Kınık, Dikili ve Aliağa ilçelerinin evsel atıklarının değerlendirileceği tesiste 14 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilmesi planlanıyor.
Günde 500 ton kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ihaleyi kazanan Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulacak. Firma İzmir Büyükşehir Belediyesine yıllık 1 milyon 540 bin TL ödeyecek. 15 yıl sonra da tesisi belediyeye devredecek
Dört üniteden oluşacak
280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulacak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi; “Mekanik Ayırma”, “Biyometanizasyon”, “Kompost” ve “Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” olmak üzere dört üniteden oluşacak. Cadde ve sokaklardan toplanan, belediye kamyonları ile mekanik ayırma tesisine gelen kentsel atıklar, tesisin hemen girişinde bulunan tamamen kapalı atık döküm alanına boşaltılacak ve “Mekanik Ayırma Ünitesi”ne alınacak. Burada geri dönüşüme yönlendirilecek malzemeler ayrılacak. Biyometanizasyon Tesisi’nde yiyecek ve bahçe atıkları gibi organik atıklar oksijensiz ortamda (reaktörlerde) işlemden geçirilerek elde edilen biyogaz elektrik enerjisine dönüştürülmek üzere “Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi”ne iletilecek. Ger iye kalan katı atıklar ise “Kompost Üretim Ünitesi”ne alınacak, havalandırılarak olgunlaşması beklenecek. Elde edilen kompost ürün toprak iyileştirici olarak kullanılabilecek.
Bu yıl sonunda hizmete girecek
İşlenemeyen atık malzemeler düzenli depolama lotlarında depolanacak. Depolama alanında oluşan metan gazı da biyogaz arıtmadan geçirildikten sonra elektrik enerjisi üretim tesisine yönlendirilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi hem tesisin işletmesinde kullanılacak hem de doğrudan dağıtım şebekesine aktarılacak. Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte her yıl 12 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek 25 bin 300 megavatsaat (MWh) elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer yaklaşık 14 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir miktara karşılık geliyor. Tesis, 2020 yılının sonunda hizmete alınacak.