Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan 49 yıllığına üretim lisansı olan Çapar Elektrik A.Ş, İzmir Menemen’de rüzgar enerji santrali kurmak için çalışma başlattı. Söz konusu şirketin başvurusu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Panaztepe Arkeolojik SİT alanını da içinde barındıran bölgenin imar planlarını değiştirerek santral yapımına onay verdi. Panaztepe’nin geçmişinin Tunç Çağı’na kadar dayandığı ve 5 bin yıl boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptığı belirtildi. 24 Eylül’de askıya çıkarılan bölgeye ait yeni 1/1000 ve 1/5000’lik koruma amaçlı imar planlarının bir ay boyunca askıda kalacağı öğrenildi.
Santral alanı 14 hektarlık alanı kaplıyor
İl Müdürlüğünde sitesinde yapılan duyuruya göre santral alanı Menemen Asarlık Mahallesi ile Emiralem mahallelerindeki Yantarla (Çakaltepe) bölgesinde yer alıyor. Santralin kurulmak istendiği bölge İzmir Manisa Çevre Düzeni Planları’na göre Karıncalı Devlet Ormanı’nın içerisinde. Santral, 5 adet türbinden oluşuyor ve toplamda 12.5 MW üretim kapasiteli. Santral türbinler, şalt ve idari merkezi ve yollar olmak üzere toplamda 14 hektarlık alan kaplayacak.
Alanda sayısız arkeolojik kalıntı bulunuyor
Santralin kurulacağı yer ise tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. Panaztepe arkeolojik sit bölgesi içinde kalan Yantarla (Çakaltepe) Mevkii Planlama Alanı, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2009 yılında 3. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiş Kurulun bölgede yaptığı inceleme sonrasında hazırladığı rapora göre alan yüzeyinde antik döneme ait seramik, çatı kiremidi, tuğla parçaları, kaçak kazı çukurları ve muhtemel bir mezar olduğu belirtiliyor. Parsel, çok sayıda arkeolojik kalıntının bulunduğu Yahşelli Köyüne de sınır.
PANAZTEPE’NİN TARİHİ
1985 yılından itibaren Prof. Dr. Armağan ERKANAL başkanlığında Hacettepe Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından kazısı yürütülen Panaztepe. Yerleşiminde bazı kesintilerle birlikte Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’ne kadar iskân görmüştür. Panaztepe’nin doğu kesiminde yer alan Liman Kent çalışmaları kapsamında I, II ve IV. Elektrik Direkleri olarak adlandırılan noktalarda yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı sonundan Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz bir tabakalaşma ortaya konulabilmiştir.
Tunç Çağı’nın yanı sıra Roma ve İslami Dönem’de de mezarlık olarak kullanılmış olması kültürel sürekliliğe işaret etmesi açısından anlamlıdır. Geç Tunç Çağı’na tarihlenen mezarlık alanı Anadolu’da bilinen diğer örnekler arasında bilinen en büyük mezarlık olup ünik mezarlık içi düzenlemesi ile dikkat çekmektedir. M.Ö. 13. yüzyıl sonlarında meydana gelen ve bu döneme ait yazılı belgelerde “Deniz Kavimleri” olarak adlandırılan büyük hareketlilik konusunda önemli veriler ortaya koymaktadır.
Özellikle Assur Ticaret Kolonileri Çağı ile çağdaş seramik repertuvarının artması ve zengin örnekler ile temsil edilmesi, Batı Anadolu arkeolojik araştırmaları kapsamında Panaztepe Kazıları bu döneme ait verilerin artmasına ve bilim dünyasına olan katkısının devam edeceği aşikârdır. Bugüne kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen veriler Panaztepe’nin yalnızca Anadolu’daki diğer komşu kültürlerle değil aynı zamanda Kıta Yunanistan, Girit, Ege Adaları, Mısır ve Doğu Akdeniz gibi çevre kültür bölgeleriyle de köklü ilişkilere sahip olduğunu göstermektedir.