Çiğli’de “Tarım Arazisi” ve “Sulama Alanı” içinde kalan bölgede her gün 164 ton tehlikeli atığın işleneceği tesis için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.
KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-Gaziemir’deki 100 ton radyoaktif atıklar 16 yıldır temizlenemezken İzmir’in başka ilçelerinde tehlikeli atık tesislerine izinler veriliyor. Çevre İl Müdürlüğü Çiğli’de tehlikeli atıkların işleneceği ve depolanacağı tesise Çevre Etki ve Değerlendirme sürecine bile gerek duymadan onay verdi. Kaklıç’ta 153 parselde 1/100.000’lik Çevre Düzeni planında “Tarım Arazisi” ve “Sulama Alanı” olarak görünen alanda kurulacak tesis için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Tarım İl Müdürlüğü söz konusu tesis için olumlu görüş verirken İzmir Büyükşehir Belediyesi ise “tarım alanı” olarak korunmasını istedi.
HER GÜN 164 TON TEHLİKELİ ATIK İŞLENECEK
EGEÖZGEP Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi San. ve Tic. Ltd. tarafından işlenecek tesiste her gün 164,26 ton tehlikeli, 19,72 ton da tehlikesiz atık işlenecek. Tesisin DSİ Sulama Alanı ve Askeri Havaalanı Uçuş Konisi içinde yer aldığı da vurgulandı. Bu nedenle DSİ ve Milli Savunma Bakanlığından izin alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca Çiğli Belediyesinin verdiği görüşte de söz konusu projenin yapılacağı alanın Büyük Ova koruma Alanlarından “Menemen Büyük Ovası” içinde yer aldığı ifade edildi. Tesisin Kaklıç Mahallesine sadece 200 metre uzaklıkta olduğu bilgisi de verildi.
BÜYÜKŞEHİR GÖRÜŞÜ: TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILMAMALI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Müdürlüğü de söz konusu tesisler ilgili şu görüşü verdi: “Söz konusu proje alanın üst ölçekli planlarda “Tarım Alanı” kullanımlarında yer alması nedeniyle; ülkemiz tarım toprakları, bugün için kendini besleyebilecek miktarda olmakla birlikte potansiyel kullanma sınırına ulaşmıştır. Hızlı nüfus artışına paralel olarak tarımsal ürünlere olan gereksinimi de aynı oranda artmaktadır. Artın nüfusun gereksinimini karşılayabilmek için tarım topraklarının miktarını artırmak söz konusu olmadığına göre tarım alanlarını korumak ve birim alandan elde edilebilecek üretimi artırmak zorunludur. Son yıllarda tarım arazileri amaç dışı kullanımlar ve diğen nedenlerden dolayı (erozyon, kirlenme vb.) hızla azalmaktadır. Amaç dışı kullanımın önüne geçebilmek ve tarımsal sürdürülebilirliği devam ettirebilmek için tarım arazilerinin parsel olarak değil, bölgesel bütünlük anlamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerden dolayı tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmaması gerektiği düşünülmektedir.”