Yüzde 89’u santrallere ayrılan Karaburun’da en hassak korunacak alanlar bile feda ediliyor. Özel Kanunlarla Korunan mera ve zeytinlik alandaki ÇED süreci için 17 Ocak’ta Halkın Katılım Toplantısı yapılacak.
İzmir’in doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Karaburun’un yüzde 89’u santrallere ayrılırken sıra özel koruma bölgesindeki mera ve zeytin alanlarına geldi. Karaburun’da Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip Mevkiinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) için İzmir Çevre İl Müdürlüğünce başlatılan ÇED sürecinde 17 Ocak’ta “Halkın Katılım Toplantısı” yapılacağı açıklandı.
EN HASSAS KORUNACAK ALAN
Hazırlanan ÇED dosyasında, “Proje alanı Özel Kanunlarla Korunan Alanlar sınırları içerisinde bulunmaktadır. Proje sahası Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunmaktadır. Proje alanı Özel Kanunlarla Korunan Alanlar sınırları içerisindedir. Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler, bulunmaktadır. İmar planlarında da mera ve zeytin alanı içinde kalmaktadır. Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan) niteliğindedir “ ifadeleri dikkat çekti.
MEVCUT 87 TÜRBİNE 41 TANE İLAVE EDİLECEDİLECEK
Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılacak Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı Projesi i le halen işletilmekte olan 87 türbine 41 türbin daha ilave edilecek ve 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/ 455.16 MWe’ye çıkarılacak.
ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAMI ALANI
Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor.
HALK İSTEMEDİĞİ HALDE ÜÇ KEZ KAPASİTE ARTTIRILDI
14 MW gücündeki ilk 7 rüzgar türbini devreye alınarak üretime başlayan santral ilk kapasite artışı ile türbin sayısı 50’ye toplam kurulu güç 120 MW’ye ikinci kapasite artışı ile ise türbin sayısını 87’ye kurulu gücünü 268 MW’ye çıkarılmıştı. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Vatandaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.
YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 484 kilometrekare yüz ölçümlü Karaburun Yarımadası’nın 430 kilometrekarelik kısmı yani yaklaşık yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. Bu bölgenin 251 kilometrekarelik kısmı ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim şirketine tahsisli.