Aktarlarda, hem migren hem de diz kireçlenmesine iyi gelen ilaç satıldığını söyleyen Prof. Dr. Huri, “Diz nerde kafa nerde” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Spor Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Huri, aktarların son yıllarda hekimlerden daha çok tercih edildiğini söyledi. Prof. Dr. Huri, “Aktarlar her derde deva klinik merkezi haline geldi. Bu toplum sağlığı açısından çok büyük bir yanlışlık. Her derde deva krem bile yapmışlar. Adına da ağrı seti demişler. Setin kutusuna da menisküs, bel ağrısı, nasır ve iltihaba iyi gelir diye yazmışlar. Böyle bir şey olabilir mi? ” dedi.
Stanford Üniversitesi’ni bile geçtiler!
İlaçların bitkilerden üretildiğini söyleyen Prof. Dr. Huri, aktarda satılan bitkisel kökenli ürünler ile tıbbi ürünlerin aynı olmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Huri, “Aktarlarda veya internet reklamları ile satılan bitkisel ürünlerde devasa bir artış var. Fitotologların bundan haberi var mı bilmiyorum. İlaçlar tabiki bitkilerden yapılıyor ama bitki kokteyline de gerek yok. Giriyorsun 6 metrekarelik dükkan ama sanırsın Harvard Medical School. Aktarlardaki bu karizma Stanford Üniversitesi’nde bile yok ” diye konuştu.
Her derde deva klinik haline geldiler
Bitkisel ürünler ile tedavi konusunda aktarların sınır tanımadığına dikkat çeken Prof. Dr. Huri, bu gidişata son verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Huri, “Aktarlar bu işi çok abarttı. Dönüşü olmayan bir yola giriyoruz. Geçenlerde hem migrene hem de diz kireçlenmesine iyi gelen bir merhem gördüm. Resmen şok oldum. Nasıl oluyor bu ya? Önce dize sürüp sonra dizine kafa mı atıyorsun? Bu merhemlerin kullanım şeklini de yazın lütfen! Enteresan şeyler bunlar ” dedi.
Paylaş geçsin diyenler de var!
Bitkisel tedavi konusunda aktarlar ile sosyal medyanın yarış halinde olduğunu vurgulayan Huri, halkın bu saçmalıklara inanmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Huri, “Geçenlerde Youtube’da bir paylaşım gördüm. Diz kireçlenmesi ile ilgili. Adam diyor ki “Bu mesajı 10 kişi ile paylaş kireçlenmeden kurtul” Bu paylaşımı 500 bin kişi izlemiş. İlla biz hekimler de böyle her derde deva şeyler mi anlatalım? Diz kireçlenmesi, menisküs gibi ortopedik hastalıkların bamya tohumu, ayşekadın fasulye, pırasa ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Çünkü bilimsel kanıta dayalı ürünler değil” şeklinde konuştu.