Sayıştay’ın İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret Anonim Şirketi) 2023 denetim raporlarında 27 maddelik usulsüzlük tespit edildi. Raporda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı O.K.E’nin İZFAŞ personeli olmamasına rağmen şirketten araç ve seyahat giderleri olarak 450 bin liralık harcama yaptığı ortaya çıktı.
EGELİ GAZETE- Sayıştay’ın İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret Anonim Şirketi) 2023 denetim raporlarında 27 maddelik usulsüzlük tespit edildi. Raporda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı O.K.E’nin İZFAŞ personeli olmamasına rağmen şirketten araç ve seyahat giderleri olarak 450 bin liralık harcama yaptığı ortaya çıktı. Şirkete ait kredi kartlarını şirket personeli olmayanların kullandığı da Sayıştay raporunda yer aldı. Yönetim Kurulu üyelerinin yasaya aykırı olarak maaşlarını kendilerinin belirlediği, ihalelerin de belli marka, model ve ürün için hazarlanmasının da usulsüz olduğu vurgulandı.
75 MİLYON LİRALIK ALACAK TAHSİL EDİLMEMİŞ
Sayıştay müfettişleri raporunda, “Şirketin 2023 yılı sonunda 2022 yılına göre, satıcılara olan borçlarının %116, alacaklarının ise %110 arttığı, şüpheli ticari alacakların sadece %3 oranında tahsil edildiği; Şirketin ticari alacak toplamının 75.714.079,4 TL olduğu ve toplam aktiflerinin %22’sini oluşturduğu görülmüştür. Buna göre şirketin nakit darlığı yaşadığı borçlarını ödemekte ve alacaklarını tahsil etmekte zorlandığı ve şüpheli alacak riskinin arttığı görülmüştür” ifadeleri dikkat çekti.
ADRESE TESLİM İHALE
Raporda ayrıca, “Şirket tarafından yapılan bazı alımların teknik şartnamelerinin belli bir marka, model, veya ürün belirtilerek hazırlandığı görülmüştür. Yapılan incelemede, Şirketin bazı muhtelif alımlarının özellikle canlı yayın, reklam ve haber gibi görsel, işitsel ve basılı yayın organlarına ilişkin alımlarında direkt olarak kanal, gazete, radyo adlarının teknik şartnamede belirtilmiş olduğu görülmüştür. Yine bir takım araç ve makine alımlarında yine marka ve model gibi ayırıcı özelliklere teknik şartnamede yer verilmiş olduğu görülmüştür” denildi.
DOĞRUDAN TEMİN İHALELERDE PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILMAMIŞ
Sayıştay raporunda şu bilgiler de verildi: “Şirketin doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği bazı alımlarında, piyasa fiyat araştırması yapılmadığı görülmüştür. Bu itibarla, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesi kapsamında gerçekleştirilecek alımlarda piyasa fiyat araştırması yapılarak, buna ilişkin kanıtlayıcı belgelerin onay belgelerine eklenmesi gerekmektedir.”
TEMİNAT ALINMADAN SÖZLEŞME
Raporda ayırca, “Şirket tarafından yapılan bazı alımlarda, öngörülen teminatın yüklenici tarafından yatırılmadığı; buna rağmen teminat alınmadan sözleşme imzalandığı ve yüklenici hakkında yasaklama hükümlerinin uygulanmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.
ŞİRKET ARAÇLARI ŞİRKETLE İLİŞKİSİ OLMAYAN KİŞİLERE KULLANDIRILMIŞ
Raporda, “Yapılan incelemede, Şirkete ait ve Şirketçe kiralanan bazı araçların görevlendirme yazısı olmaksızın Şirketle ilişkili olmayan üçüncü kişilerin kullanımına sunulduğu ve gerek kiralama, gerekse akaryakıt giderlerinin Şirket tarafından karşılandığı görülmüştür. Kamu İdaresi cevabında, belirtilen mevzuat doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
BAŞKAN DANIŞMANI ŞİRKETTEN 416 BİN LİRA HARCAMIŞ
Sayıştay raporunda şu bilgiler de dikkat çekti: “Şirket personeli olmayan ve şirketle iş ilişkisi bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanının yurtdışı seyahatlerine ilişkin ulaşım ve konaklama giderleri, yurtiçi aylık araç kiralama ve akaryakıt giderleri ile muhtelif yeme içme giderlerinin Şirket kaynaklarından karşılandığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemede, Şirket ile bir bağı bulunmayan Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanlarından olan O. K.E.’nin yurtiçi ve yurtdışı seyahat harcamaları için 195- İş Avansları Hesabı kullanılmak suretiyle 609.563,24 TL (Avro ve Türk Lirası cinsinden harcamaların toplamı) tutarında personel avansı açıldığı, verilen avanslardan 199.002,72 TL (Avro ve Türk Lirası cinsinden harcamaların toplamı) tutarında harcama yapılmış olduğu ve bu harcamaların ilgisine göre maliyet hesapları ile ilişkilendirilerek kapatıldığı görülmüştür. Ayrıca, aynı kişiye ilişkin olarak 740.08.04 hesap kodunda 127.353,91 TL tutarında seyahat gideri kaydedilmiştir. Bununla birlikte, Şirket tarafından kiralanmış olan araçlardan birinin bahsedilen kişi tarafından kullanıldığı ve aracın akaryakıt giderlerinin Şirket tarafından karşılandığı görülmüştür. Bu kapsamda 2023 yılı için toplam 1.002,48 litrelik yakıt bedeli ile 216.639,00 TL tutarındaki araç kiralama bedeli Şirket tarafından ödenmiştir. Bu itibarla, Şirketin kendi faaliyetleri kapsamında olmayan harcamaların şirket kaynaklarından karşılanmaması gerekmektedir.”
YÖNETİM KURULU KENDİ MAAŞINI KENDİ BELİRLEMİŞ
Raporda,, “Şirket tarafından Yönetim Kurulu üyelerine mali haklar kapsamında ücret ödemesi yapılmaktadır. Şirketin 11 adet Yönetim Kurulu üyesi mevcuttur. Şirket Genel Kurulunun 24.03.2023 tarihli kararında Yönetim Kurulu murahhas üyelerine ödenecek hakların tespiti için Genel Kurul tarafından Yönetim Kuruluna yetki verilmiştir. Bu itibarla, Şirket Yönetim Kurulu üyelerine yapılacak her türlü ödemelerin Genel Kurul kararı ile belirlenmesi gerekmektedir” denildi.
ŞİRKETE AİT KREDİ KARTLARI ŞİRKET PERSONELİ OLMAYANLAR KULLANMIŞ
Raporda “Şirket kredi kartlarının amacının dışında ve şirket personeli olmayanlar tarafından kullanıldığı ayrıca kredi kartı kullanımlarıyla ihale mevzuatının devre dışı bırakıldığı görülmüştür. Bu itibarla, kredi kartlarının Şirket sermayesini koruyacak şekilde kullanılmaması ve ihale mevzuatında belirtilen şekil ve şartların devre dışı bırakılması nedenleriyle kredi kartı kullanımlarının sona erdirilmesi gerekmektedir” ifadeler dikkat çekti.
TEMSİL VE AĞIRLAM HARCAMLARININ KAPSAMI BELİRSİZ
Raporda, “Şirket yöneticilerinin yapmış olduğu temsil ve ağırlama harcamalarının niteliğinin ve kapsamının belirsiz olduğu görülmüştür. Bu itibarla, temsil ve ağırlama şeklinde yapılan giderlerin kabulünde; bu giderlerin hangi Şirket faaliyeti kapsamında, hangi amaçla, kimler için veya kimler tarafından yapıldığının açıkça belirtilmesi; şahsa özel giderlerin temsil ve ağırlama harcaması olarak kabul edilmemesi gerekmektedir” ifadeleri de yer aldı.
SAYIŞTAY’IN İZFAŞ’IN 2023 RAPORUNDA BELİRLEDİĞİ USULSÜZLÜKLER ŞÖYLE:
1. Şirketin İştiraklerinden Olan Kent A.Ş’nin Yapmış Olduğu Sermaye Azalışının Muhasebe Kayıtlarında İzlenmemesi
2. Tahsili Şüpheli Hale Gelen Alacakların Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabına Aktarılmaması
3. Vadesinde Tahsil Edilemeyen Alacaklar İçin Faiz Tahakkuk Ettirilmemesi
4. Vadesi Geçmiş Alacakların Tahsilinin Yapılmaması, Ticari Borçların Ödenmesinde Güçlük Yaşanması
5. Alınan Mal ve Hizmetlere İlişkin Faturaların Zamanında Düzenlenmemesi
6. Bazı İhalelerde Yüklenicinin İhalelerden Yasaklanmasına İlişkin Sürecin İşletilmemesi
7. Bazı İhalelere Ait Teknik Şartnamelerde Belirli Bir Marka, Model veya Ürüne İşaret Edilmesi
8. Çalışanlara Yapılan Ücret Ödemelerinde Yönetim Kurulunun Belirlediği Artış Oranlarına Uyulmaması
9. Derneklerle Yapılan İşbirlikleri Nedeniyle Şirketin Zarara Uğratılması
10. Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Bazı Alımlarda Piyasa Araştırmasının Yapılmaması
11. Gıda Yardımı Kapsamında Verilen Alışveriş Kartı Alımlarının İhale Yapılmaksızın Gerçekleştirilmesi
12. Hizmet Alımlarına İlişkin Denetim, Muayene ve Kabul İşlemlerinde Eksiklikler Bulunması
12. Hizmet Alımlarına İlişkin Teknik Şartnamelerde İhtiyaç Konusu Hizmetin Somut Olarak Belirlenmemesi
13. İş Yeri Hekimi İstihdamının Mevzuata Uygun Olmaması
14. Mal ve Hizmet Alımlarında İş Artışlarının Somut Düzenlemelere ve Hesaplamalara Göre Yapılmaması
15. Meclis Kararı ve Cumhurbaşkanlığı İzni Olmaksızın Şirket Kurulması
16. Satış Fiyatlarının Şirket Gelirlerini Azaltacak Şekilde Belirlenmesi
17. Şirket Araçlarının Üçüncü Kişilere Şirket Yönergesine Aykırı Olarak Kullandırılması
18. Şirket Çalışanı Olmayan Kişiye Ait Giderlerin Şirket Tarafından Ödenmesi
19. Şirket Yöneticilerinin ve Diğer Personelin İşe Alınmalarında Düzensizlikler ve Mevzuata Aykırılıklar Olması
20. Şirket Yönetim Kurulu Üyelerine Sağlanan Menfaatlerin Genel Kurul Yerine Yönetim Kurulu Tarafından Belirlenmesi
21. Şirkete Ait Kredi Kartlarının Amacı Dışında Kullanılması
22. Şirketin Bütçe Sistemi Bulunmaması Nedeniyle Finansal Planlama Düzeninin Kurulmaması
23. Şirketin Hukuk Biriminde Görevli İki Şirket Avukatı Bulunmasına Rağmen Dışarıdan Avukatlık Hizmeti Alınması
24. Şirketin Ticari Faaliyeti Dışındaki İşler İçin Gider Yapılması ve Bu Kapsamdaki Mal ve Hizmet Alımlarının Mevzuata Uygun Olmaması
25. Şirketin Yurt Dışında Taşınmaz Kiralaması
26. Temsil Ağırlama Harcamalarının Amacının, Niteliğinin ve Miktarlarının Belirsiz Olması
27. Şirketin Sermayesinin Korunmaması