Şehir Plancıları korunan alanlarda turizm ve yerleşimlere izin veren yönetmeliğe karşı dava açıyor. Söz konusu yönetmelik Çeşme’de planlanan turizm planları için sit alanlarının kullanımının da önünü açmıştı. Şehir Plancıları Odası’nın sosyal medya hesaplarından yapılacak açıklamada; “Koronavirüs gündeminde, sermaye çevrelerinin taleplerini karşılamak amacıyla yayımlanan yönetmelik değişikliği için Odamız tarafından hukuki süreç başlatılacaktır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada; “Toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren ve gündelik hayatımızı radikal bir şekilde etkileyen virüs salgını gündemdeyken, 16 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelikte yapılan değişikliklerle, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında baraj, gölet ve iskele gibi yapıların inşasına izin verilmesi, tüm izin ve ilan süreçlerinin Cumhurbaşkanı oluruna bağlanması ile birlikte planlama ilke ve esaslarına aykırılık içeren diğer nedenlerle Odamız tarafından hukuki süreç başlatılacağını kamuoyunun bilgisine sunar, sağlıklı günler dileriz” şeklindeki görüşler yer aldı.
Çeşme ve Urla’da kamulaştırma kararları yapıldı
Geçen aylarda Çeşme ve Urla’da 511 parselin acele kamulaştırma kararı gündeme gelmişti. Daha sonra Urla’daki 293 parselin kamulaştırma kararı iptal edilmişti. Öte yandan 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının geliştirmesi yönünde karar verildi. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çeşme’de bir Turizm Projesi’nin hayata geçirileceğini doğruladı.
Bu turizm projesi için Çeşme’deki Sit alanlarının kullanılması için gerekli yönetmelik değişikliği de yapıldı. “Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelikte değişiklik yapılmasını dair yönetmelik” 16 Mart 2020 Tarihli ve 31070 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Koruma alanlarında turizm ve yerleşimlere izin
Yönetmeliğin 9 Maddesi; “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları; barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla alanın potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak, kesin korunacak hassas alan ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, entegre tesis, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır” şeklinde değiştirildi.
Birinci derece SİT “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” oldu
Geçen yıl da Çeşme’de çok sayıda bölgede sit dereceleri değiştirildi. Birinci derece sit kapsamındaki bölgeler bu özelliğini kaybetti. “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak sınırları yeniden belirlendi.
Eski sistemde 1. derece SİT olarak ifade edilen yeni sistemde ise “Kesin Korunacak Hassas Alan” kalmadı. Doğa harikası alanların büyük bölümünün sürdürülebilir kullanım alanına dönüştüğü görüldü.