Türkiye depremin neden olduğu acılarla Elazığ’da bir kez daha yüz yüze geldi. Binaların güvenli zeminlere sağlam bir şekilde yapılmasının hayati öneme sahip olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bütün bu gerçeklere rağmen 4 milyon insanın yaşadığı İzmir’de 30 ilçe belediyesinin 26’sında jeofizik mühendisi olmadığı ortaya çıktı.
30 ilçe belediyesinde toplam 6 jeofizik mühendisi var
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, ilçe belediyelerinin bina ruhsatı kesen kurumlar olduğunu hatırlatarak, “Ruhsatını verdikleri binanın deprem ve zemin açısından durumunu bilmeleri çok önemli. Ama ne yazık ki İzmir’de sadece Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Seferihisar, Urla ve Ödemiş belediyelerinde jeofizik mühendisi var. Bu belediyelerde de sadece 1 jeofizik mühendisi çalışıyor. Yani İzmir’in 30 ilçe belediyesinde toplam 6 jeofizik mühendisi görev yapıyor” dedi.
Belediyelerin jeofizik mühendisi istihdam etme zorunluluğu bulunmadığını vurgulayan Öziçer şu bilgileri verdi: “Bir deprem meydana geldiğinde depremin ana konusu sisimolojidir. Sismoloji de jeofizik mühendisliğinin ana bilim dalı olduğuna göre birçok deneyime ve açıklamalara ihtiyaç duyulur da nasıl belediyelerde jeofizik Mühendisleri istihdam edilmez. Maalesef ülkemizde trajik bir durum yaşıyoruz. İmar kanununun 57. Maddesinde ‘projeye esas yapıların zemin etütleri jeoloji ve jeofizik mühendislerinin ortak hazırladığı rapordur’ der. Sahte raporların arttığı, zemin etütleri kalitesinin düştüğü bir dönemde bu problemlerin ortadan kalkmasının tek bir çözümü vardır! O da belediyelerde jeofizik mühendislerinin istihdamı.”
İzmir bu konuda da örnek olmalı
Bir raporun sahte olup olmadığı, mühendislik kaidelerine göre yapılıp yapılmadığı, yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadığının denetimler sayesinde kontrol edilebileceğini hatırlatan Öziçer, “ Ruhsata tabi projelerde mimari projeyi mimar, tesisat projesini makine mühendisi, statik projeyi de inşaat mühendisi denetliyor ise zemin etüt raporunu da jeoloji-jeofizik mühendisi denetler. Ama maalesef İzmir’de 30 ilçede sadece ve sadece 6 ilçede jeofizik mühendisi mevcut. Diğer 24 ilçede raporların nasıl geldiğini bilen yok. Bir deprem olduğunda 24 ilçede can kaybına neden olacak hasarlı bir bina olduğunda bunun vebaline neden girilsin. Tek bir canın üstüne hiçbir değer yoktur. Bunun için her konuda öncü ve Türkiye’ye örnek olan İzmirimizin tüm belediyelerinde jeofizik mühendisi istihdam edilmeli ki bu tip afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmasın” diye konuştu. Öziçer, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde de çok az sayıda jeofizik mühendisi olduğunu söyledi.