Siyanür kullanarak gerçekleştirilen toplu intiharlar çok tehlikeli bu kimyasallara isteyen herkesin kolayca nasıl ulaşabildiği sorusunu gündeme getirdi. Bu trajik olaylar sonucunda Türkiye’de siyanür gibi son derece tehlikeli olan bir kimyasal maddeye ulaşımda herhangi bir yasal engel olmadığını ortaya çıktı.
Egeli Gazete’nin gündeme getirdiği konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getirileceğini açıkladı. Kurum siyanür nedeniyle son günlerde meydana gelen üzücü olayların tekrar yaşanmaması için ilgili bakanlıklar ve kurumlarla çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Siyanürlü bileşiklerin halka satışının yasaklanması ve yurt içi satışlarının izlenmesi amacıyla yapılacak mevzuat değişikliğiyle söz konusu bileşiklerin kontrolsüz kullanımının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirten Kurum, şöyle konuştu:
“Bu sebeple 30105 sayılı Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmeliği kapsamında mevzuat değişikliğine gidiyoruz. Yeni mevzuat değişikliğiyle, halkımıza piyasa ve internet ortamından siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getiriyoruz. Söz konusu yönetmelikte siyanürlü bileşiklerin risklerinin kontrol altına alınması, ülkemizde kontrolsüz kullanımının engellenmesi, bu bileşiklere halkın erişiminin yasaklanması amacıyla Siyanürlü Bileşikler ‘Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar Listesi’ne ilave edildi. Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığının onayına sunuldu.”
Bakan Kurum, siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için firmalara, “Son Kullanıcı Beyannamesi” bildirme zorunluluğu da getirildiğine dikkati çekerek, “Son Kullanıcı Beyannamesi ile imalatçılardan ithalatçılara, dağıtıcılardan kullanıcılara kadar siyanürlü bileşiklerin satışı ve takibi kontrol altına alınacak” dedi.
Cumhurbaşkanlığı’nın da gündeminde
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Erişim ve satışın kontrol altına alınması ve bir takip sisteminin kurulmasına dönük bir çalışma yapılacak. Siyanürü aldıktan sonra bunun nerede kullanıldığı, ne şekilde işlem gördüğü ile ilgili bir takip sisteminin kurulmasına dönük bir çalışma yapılacak. Kullanımı Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik var, siyanürün buraya dahil edilmesi ile ilgili bir çalışma ivedilikle başlatıldı” dedi.