Belki 2 asırdır bisiklete binen kadınlar, İzmir’de başlattıkları girişimle, iki tekerlekli ulaşım aracını dünyaya süslü ve düşündürücü bir eylem sembolü olarak tanıttı.
Tarih öğretmeni olan Sema Gür ve kadın arkadaşları, ilk kez 2013’te güzel bir meydanda buluşup Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle bisiklet sürmeye karar verdi.
İnternet üzerinden kentte yaşayan diğer kadınlara yaptıkları davete aldıkları yanıt da çok heyecanlandırıcı oldu.
O gün yüzlerce kadın, en güzel kıyafetleri ve topuklu ayakkabılarıyla meydana geldi ve süslü bisikletlerini sürdü.
Sessiz, temiz ve zarif bir eylem olarak başlayan bu eylem, günümüzün karmaşasına, basmakalıplarına güçlü bir yanıta dönüştü.
Pandemi dönemi gibi bazı dönemlerde bireysel de yapılsa Süslü Kadınlar Bisiklet Turu geleneksel hale geldi ve güçlü bir duruş sergiledi.
Önce Türkiye’deki başka kentlerde aynı gün aynı saatte kadınlar süslü bisikletleriyle tur attılar, bir sonraki yıl Avrupa ülkelerinde, bir sonraki yıl diğer kıtalardaki ülkelerde.
Katılımcıların sayısı milyonlara ulaştı, aralarında erkekler de vardı, arka sıralarda…
19 Eylül 2021’de 30 ülkede ve 150’den fazla şehirde eş zamanlı olarak yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bazı üniversitelerde bir eylem aracı olarak bilimsel araştırma konusu bile oldu.
Kadınları bir meydandan bir meydana, sokaklardan caddelere taşıyan “süslü bisikletler”, aynı zamanda direnişin güçlü bir yolu oldu.
Türkiye’nin modern bir şehrinde başlayan, zamanla en bağnaz ve geri kalmış bölgelerdeki kadınların da erkek egemen topluma bir cevabı haline gelen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun manifestosu da bulunuyor.
O manifesto da ilkel bakış açısına, diktatoryaya, şiddete ve karmaşaya süslü ve en az o kadar da güçlü mesaj gönderiyor:
“Bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için her yıl Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde kadınlar bisikletleri ile meydanlarda olacak. Kadının görünürlüğü, kamusal alanda hakkını talep edebilmesinin anahtarıdır. Bisiklete binmek, kadınların toplumda görünür hale gelmesi ve özellikle şehirle etkileşime girmesinin tamamen yeni bir yoludur. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak ve şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek için kadınlar tarafından kadınlar için gönüllülük esasında düzenlenen bir etkinliktir.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun katılımcıları kadınlardır. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu durağan değil, hareketlidir. Katılımcılar fark edilmek için kendilerini ve bisikletlerini süslerler. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bir yarış değildir, bisikletle hız yapılmaz. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu sırasında izleyicilere el sallanır ve gülümsenir.”