Çeşme Belediyesi için Sayıştay’ın hazırladığı 2023 denetim raporu yapılan usulsüz mal ve hizmet alımlarını ortaya çıkardı. Sayıştay müfettişlerinin raporunda Çeşme Belediyesinin mal ve hizmet alımlarında işlerin bölünerek ihalelerden kaçınıldığı açıklandı.
Çeşme Belediyesi için Sayıştay’ın hazırladığı 2023 denetim raporu yapılan usulsüz mal ve hizmet alımlarını ortaya çıkardı. Sayıştay müfettişlerinin raporunda Çeşme Belediyesinin mal ve hizmet alımlarında işlerin bölünerek ihalelerden kaçınıldığı açıklandı.
Sayıştay raporunda şu bilgiler verildi: “Kamu İdaresi tarafından mal ve hizmet alımlarının parasal limitlerin altında kalmak amacıyla kısımlara bölündüğü bu suretle alımların, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen ihale usulleri yerine doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği görülmüştür.4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde; idarelerin bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünemeyeceği, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulünün temel usuller olduğu ifade edilmiştir. Diğer yandan Kanun’un “Doğrudan Temin” başlıklı 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak alımlar için parasal limitler öngörülmüş olup 25.01.2023 tarih ve 32084 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2023/1 No.lu Kamu İhale Tebliği’ne göre bu limit, büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idareler için 431.810,00 TL olarak belirlenmiştir.”
AÇIK İHALE YAPILMALIYDI
Raporda ayrıca, “Yapılan incelemede, İdarenin aynı kapsam ve çerçevedeki işlerini ihale yöntemini tercih etmeyip, 2023 yılı doğrudan temin üst sınırı olarak belirlenen 431.810,00 TL tutarındaki parasal limitin altında kalacak şekilde kısımlara bölerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda aynı mahiyette olan birden fazla yapım işinin aynı firmadan parçalar halinde 4734 sayılı Kanun’un “Doğrudan temin” başlıklı 22’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre satın alındığı tespit edilmiştir. Kamu İdaresinin yapım işlerini 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Açık ihale usulü” başlıklı 19’uncu maddesine uygun olarak yapması gerekmektedir. Yapılan açıklamalar bulgu konusu tespitler için geçerli değildir. Kamu ihale mevzuatının temel ilkelerinden olan rekabet ve ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanmasını teminen mal ve hizmet alımlarının, parasal limitlerin altında kalmak amacıyla kısımlara bölünmemesi, parasal limitin aşılacağının tespit edilmesi halinde söz konusu alımların ihale suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.”
Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular 1. Peşin Tahsil Edilen Kira Gelirlerinin Muhasebe Hesaplarında Dönemsellik İlkesine Uygun Olarak İzlenmemesi 2. İdareye Bağışlanan Taşıtların İz Bedeli ile Muhasebeleştirilmesi B. Diğer Bulgular 1. Belediye Şirketinden Yapılan Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Sözleşme Yapılmaması 2. Zamanında Kapatılmayan Avans ve Kredilere Gecikme Zammı Uygulanmaması 3. Kamu İdaresi Alacaklarına Karşılık Haczedilen Varlıklara İlişkin Mevzuatta Öngörülen Satış İşleminin Gerçekleştirilmemesi 4. Binalarda Emlak Vergisinin Hesabında Kalorifer ve Klima Farklarının Vergi Değerine İlave Edilmemesi 5. Telekomünikasyon Altyapı ve Şebekelerinden Alınması Gereken Geçiş Hakkı Bedellerinin Takip ve Tahsilatının Yapılmaması 6. Kamu İdaresi Taşınmazlarının Ecrimisil Karşılığında Kullandırılması 7. Yat Limanı ve Kamu İdaresine Ait Kafeteryanın İşletme Haklarının İhaleye Çıkılmadan Doğrudan Belediye Şirketine Verilmesi 8. Parasal Limitlerin Altında Kalmak Amacıyla Alımların Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin Yöntemi ile Gerçekleştirilmesi 9. Pazar Yeri Tahsis Ücretinin Tahsilatında Mevzuatta Öngörülmeyen Uygulamaların Yapılması