Emek Partisi 2024 yılı için belirlenecek asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada asgari ücretin açlık sınırında değil, refahı sağlayacak düzeyde olması gerektiği vurgulandı.
Emek Partisi 2024 yılı için belirlenecek asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada asgari ücretin açlık sınırında değil, refahı sağlayacak düzeyde olması gerektiği vurgulandı. Emek Partisi İzmir İl Örgüt Başkanı Elif Çuhadar şu ifadelere yer verdi,
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü yapacak. Asgari ücretin ne düzeyde belirleneceği sadece asgari ücretlileri değil milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendiriyor.
Ülkemizde ücretli kesimin yarıdan fazlası asgari ücret düzeyinde ücretlerle yaşamını sürdürüyor.
Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkelerinden birisi ve asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki makas giderek kapanıyor. Ülkemizde yaygın olan kayıt dışı çalışanların yüzde 83,5’i asgari ücret düzeyine bile erişemiyor. Kadınların ise yüzde 60’ı asgari ücret ile çalışıyor.”
ASGARİ ÜCRETLİ ENFLASYONA DAHA FAZLA EZDİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl için geçtiğimiz günlerde yaptığı “Yılda bir kez verilecek zamla bu iş biter” açıklaması TÜİK verilerine göre yıllık yüzde 61, 98 ENAG’a göre ise yüzde 129, 27 olarak açıklanan enflasyona asgari ücretlinin daha fazla ezdirileceğinin itirafı niteliğinde.
Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türk-İş ise 4 kişilik ailenin açlık sınırı olan 14 bin liradan görüşmeleri başlatacaklarını açıkladı. Oysa Türk-İş’in kendi belirlediği rakamlara göre Kasım ayında yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18 bin 239 liraya çıkmış durumda. En büyük işçi sendikası konfederasyonu Türk-İş, işçilere ve ailelerine yoksulluk sınırında yaşamı bile layık görmüyor.
Bu yıl görüşmelere geçen yıllardan farklı olarak 1 işçi yerine, farklı işkollarından 4 işçinin katılması ise asgari ücretin bu şekilde belirlendiği bir sistemde bir şey ifade etmiyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu halihazırda işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Görüldüğü üzere işçi tarafının azınlıkta olduğu böyle bir komisyondan işçi lehine karar çıkması beklenemez. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaldırılmalıdır. Asgari ücretli işçiler tarafından seçilmiş gerçek işçi temsilcileri patron temsilcileri ile masaya oturmalı, işçilerin talepleri tartışılarak belirlenmeli uzlaşmazlık durumunda işçinin grev hakkı bulunmalıdır. Anlaşma durumunda ise sözleşme işçilerin onayı alınarak imzalanmalıdır.
SADECE EV KİRASI BİLE MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE
Mevcut durumda Türk-İş, herkesin “ortaoyunu” diye nitelediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oyununu devam ettirmekten başka bir şey yapmıyor.
İşçilerin insanca bir yaşam talebi ise her geçen gün yakıcılığını arttırıyor. İzmir Ticaret Odası’nın verilerine göre son yıllarda İzmir dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin başında geliyor. Ev kiralarının ortalaması da 15 bin lirayı bulmuş durumda. Yani sadece ev kirası bile açlık sınırının üzerinde.
Ekonomi 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre 5,9’luk büyüdüğü duyuruldu. Büyüyen kesim hangisi? Kimin emeği üzerinden? Bu büyümeden emekçilere ne düştü soruları yanıtlanmalı, işçi ve emekçiler örgütlü bir şekilde hakkını aramalıdır.
İktidar açıkladığı Orta Vadeli Program ile 2024 yılında işçi ve emekçilere daha fazla sömürü vaat ediyor. Sermaye için alabildiğine teşvik, destek ve ayrıcalık sunan iktidar yabancı sermaye için ülkeyi örgütsüz ve ucuz işçi cennetine çevirmek istiyor. İşçiler tek bir işte çalışarak evini geçindiremiyor, ikinci hatta üçüncü işlerde çalışanların sayısı hiç de az değil.
2024 yılı asgari ücreti en az yoksulluk sınırı düzeyinde belirlenmeli, vergide adalet sağlanmalı, servet vergisi getirilmeli, bütçe halk için yapılmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.