UKOME’nin yasal olarak kent içi ulaşım fiyatlarını belirleme yetkisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Önceki yıllardaki mahkeme kararlarını hatırlatan Avukat Arif Ali Cangı, “UKOME hukuka aykırı olarak yasada olmayan bir yetkiyi yönetmelikle kullanıyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’a da seslenen Cangı, “Sayın Başkan; toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılması seçim vaadini yerine getirmek istiyorsanız, bu teklifi, UKOME’ye değil İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirin” çağırısı yaptı.
EGELİ GAZETE-İzmir’de aylardır tartışma konusu olan dar gelirlilere şehir içi ulaşımda avantaj sağlayacak 90 dakika boyunca aynı fiyat uygulaması önerisini UKOME (Ulaştırma Koordinsayon Merkezi) 3 kez kabul etmemişti. Konu İzmir gündeminde uzun süredir tartışma konusu olurken bu konudaki yasal yetkinin UKOME’de değil İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde olduğu ortaya çıktı. Avukat Arif Ali Cangı fiyat belirleme konusunda açılan davada karşı oy veren hakimin görüşünü hatırlatarak, “Şehir içi ulaşımda fiyat yetkisi Belediye Meclisi’ndedir” dedi.
MAHKAME KARARINDAKİ HAKİM GÖRÜŞÜ
İzmir’de 14 yıl önce yapılan toplu ulaşım zammının iptali için açılan davayı hatırlatan Cangı şu bilgileri verdi: “İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 07/03/2011 tarihli 2010/278 Esas ve 2011/249 Karar sayılı iptal kararına gerekçe yönünden karşı oy yazan üye Yargıç Tarık Özdirek’in gerekçesi yukarıdaki soruya yanıt niteliğindeydi. Karşı oy gerekçesinde; ‘Büyükşehir belediyelerinin üstlendikleri toplu taşımacılık hizmetinden yararlanacak olanların ödemek durumunda kalacağı taşıma ücretlerinin; 5216 sayılı yasanın 12. maddesinin 3. fıkrasının göndermede bulunduğu, 5393 sayılı yasanın 18. maddesinin (f) bendi uyarınca, kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemekle yetkilendirilen belediye meclisince belirlenebileceği, bu yetkinin anılan yasa kurallarına aykırı olarak yönetmelik kuralı ile koordinasyon merkezlerine devredilmesi ya da verilmesi olanağı bulunmadığı görülmektedir. Olayda, toplu taşıma ücret tarifesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu’nca belirlenmesine ilişkin dava konusu kararda, yetki aşımı nedeniyle hukuksal uyarlılık bulunmamaktadır’ deniliyordu.”
UKOME’YE VERİLEN YETKİ HUKUKA AYKIRI
Cangı, “Gerçekten de mevzuata baktığımızda yetkinin kimde olduğu konusunda tam bir karmaşa hali var. Hukuk metinlerine çok boğmadan anlatmaya çalışayım. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7.maddesinin f bendinde; “bilet ücret ve tarifelerini belirleme” yetkisiBüyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları arasında sayılmış. Ulaşım hizmetleri başlığı altında 9.maddede Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kurulacağı belirtilmiş ancak bu merkezin tarife belirleyeceğine dair bir düzenleme yok. Bu maddeyedayanılarak, Resmi Gazetenin 15.06.2006 tarihli sayısında Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği yayımlanmış. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek Yönetmeliğin 18/ç maddesinde “toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini belirleme” yetkisinden söz ediliyor. Özetle; UKOME’ye yasada yer almayan toplu ulaşım tarifesi belirleme yetkisi yönetmelikte verilmiş. Ortada açıkça hukuka aykırılık var.Çünkü yasaya aykırı yönetmeli, hukuka aykırı olur” dedi.
TUGAY’A MECLİS’E GETİRİN ÇAĞRISI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a da çağırı yapan Cangı, “Sayın Başkan; toplu ulaşımda ilk binişten sonraki 90 dakika içinde ücretsiz aktarma yapılması seçim vaadini yerine getirmek istiyorsanız, bu teklifi, UKOME’ye değil İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirin. Oradan karar çıkartıp, uygulayın. Tartışma olursa, uyuşmazlık en sonunda yargıya taşınır. Böylelikle “davul Büyükşehir Belediyesi’nde, tokmak UKOME’de” ucubeliği sona erer” ifadelerini kullandı.