Sayıştay Başkanlığı İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı denetim raporunu açıkladı. Raporda, faaliyetlerle ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan hususlar sıralandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin kişilerden alacaklar hesabının takibi için gerekli olan alacak izleme belgelerini içeren dosyaların düzenlenmediği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin muhasebe kayıtlarının incelenmesi neticesinde, 140 kişinin bu şekilde alacak takibinin yapılmadığı ortaya çıktı.
İzmir’in İstanbul’undaki mülkünü başkaları kullanıyor
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine bulunan İstanbul’un Beyoğlu İlçesi Sururi Mahallesi 853 ada 17 parsel 697 metrekarelik arsanın üçüncü şahıslar tarafından çay bahçesi olarak kullanıldığı tespit edildi. Belediyenin arsası üzerinde imarsız olarak dükkanlar yapıldığı, yiyecek ve içecek satışı yapıldığı da dile getirildi.
Kira sözleşmesinin 2015’de bitmesine rağmen Pınarbaşı’ndaki Motor Sporları Yarış Pistin tamamının yenilenmesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması da eleştiri konusu oldu. “Üçüncü şahısların kullanımı sonlandırılmalı ve kamu kaynağının kullanımında etkili ekonomik verimlilik ilkelerine göre hareket edilmesi gerekmektedir” denildi.
Sayıştay raporunda; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yap İşlet Devret Modeli ile yaptırılan İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminali işletmesinde işletici firmanın belediyeye yapması gereken kar payı ödemelerini zamanında ödemediği ve düzensiz ödemeler yaptığı, ayrıca sözleşmede öngörülen kapı giriş ve çıkışları kontrol noktasında belediye personelinin olmaması sebebiyle belediye payının kontrolünün yapılmadığı da görüldü.
Şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin teknik yeterliliği yok
Raporda belediye şirketlerindeki yönetim kurulu üyelerinin görevlendirilmesinde de yasal mevzuata aykırılıklar bulunduğuna dikkat çekildi. “Yapılan incelemelerde, büyükşehir belediye şirketlerinde teknik yeterlilik ve mesleki birikimi bakımından şirketlerin amacına uygun olmayan yönetim kurulu üyelerinin atandığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.
Vakıflara maddi destek mevzuata uygun değil
Belediyenin vakıflara düzenli olarak nakdi kaynak aktarımında bulunulduğunun da tespit edildiği Sayıştay Raporu’nda, “Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak hizmet projesi şeklinde dernek veya vakıflara kaynak aktarım mevzuat açısından mümkün değildir. Dernek ve vakıflarla yapılacak ortak hizmet projelerinde iki tarafında yükümlülükleri kesin olarak belirlenmeli ve buna istinaden belediye kendi üzerine düşen sorumluluğu kendi kaynakları ile gerçekleştirmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
Raporda ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesinin tasarrufunda bulunan reklam alanlarının işletmemesinin gelir kaybına neden olduğu vurgulandı. Sayıştay müfettişleri ayrıca aynı nitelikte birden fazla yapım ihalesi olmasına rağmen iş artışlarının birim fiyatının yüksek olan ihale üzerinden yapıldığı belirtildi. Gerekli önlemlerin alınması istendi.
İZBETON’nun 5 yıllık zararı 175 milyon TL’yi aştı
Sayıştay raporlarında İzmir Büyükşehir Belediyesinin İZBETON şirketinin zararları da gündeme geldi. “Şirketin faaliyetleri incelendiğinde faaliyetlerin tamamına yakınının büyükşehir belediyesi ihaleleri olmasına rağmen bu faaliyetler neticesinde şirketin sürekli zarar ettiği görülmüş olup 2018 yılı beyannamesine göre son beş yılda toplam 175.454.966,04 TL zarar ettiği tespit edilmişti” denildi.