Üç yıl önce kabul edilen İzmir ve Manisa’yı kapsayan 1/100 bin ölçekli imar planlarının getirdiği yenilikleri defalarca aktarmıştım.
Yapılacak her türlü alt ölçekli planın(1/25.000, 1/5000 ve 1/1000) ana nitelikteki bu planlamaya uyması zorunluluğu var.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işte bu planlarda bir kez daha değişikliğe gitti. 10 Nisan’da onaylanan plan değişiklikleri 26 Nisan ile 25 Mayıs tarihleri arasında itirazlar için askıda olacak.
İsteyen herkes 30 gün içinde bu planlara itirazlarını yapacak.
***
İzmir ve Manisa’nın tamamını ilgilendiren bu planlarda çok önemli ve iki kentin belki de 50 yılını etkileyecek önemli değişikler var.
Kabul edilen planlarda Kentsel yerleşme alanlarında; konut, eğitim tesisi, sağlık tesisi, açık ve kapalı spor salonları, yeşil alanlar, kamu kurum alanları, trafo gibi sosyal ve teknik alt yapı alanları ile ticaret alanları, küçük sanayi sitesi, turistik tesis alanları, konut dışı kentsel çalışma alanlarının yer alabileceği belirtiliyor.
Kentsel yerleşme alanlarında yer alamayacak yerler arasında; organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, sanayi siteleri, endüstri bölgeleri, serbest bölgeler, sanayi tesisleri ile endüstriyel hammadde ve mamul madde ürünlerinin açık ya da kapalı olarak depolanacağı tesisler sayılıyor.
Kentsel yerleşik alanlarda var olan sanayi tesislerinin ise ekonomik ömürlerini doldurduğunda sanayi alanlarına taşınması öngörülüyor.
***
Planın onayından sonra ihtiyaç duyulacak sanayi alanları, planın koruma kullanma dengelerini gözeten ilke kararları kapsamında; öncelikle 5440 sayılı kanun kapsamındaki toprak niteliğinin düşük olduğu alanlarda yapılabilecek.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak Organize Sanayi Bölgesi Statüsü’nde ve minimum 50 hektar alana sahip olacak sanayi alanları şeklinde oluşabilecek.
Yeni planlarla depolama alanlarıyla ilgili de önemli değişikler getiriliyor.
Kentsel ve kırsal yerleşme alanları içinde endüstriyel hammadde ile bitkisel ve hayvansal mamul ürünlerinin açık ya da kapalı olarak depolanacağı tesislerin yer seçimine izin verilmeyecek.
***
Yani bundan sonra insanların yerleştiği, çocukların oynadığı yerlerin yakınında sanayi tesisi olmayacak.
Hatta sanayi tesisi ürünlerinin depolanmasına bile izin verilmeyecek.
Var olanlar ise ekonomik ömürlerini tamamladığında taşınacak.
Bu “ekonomik ömür” tanımı biraz göreceli. Ama yine de sanayi tesislerinin ve bunların depolarının şehir dışına alınması ile ilgili kararlar İzmir ve Manisa için çok önemli.
Umarım kararların uygulanması titizlikle sağlanır.