İzmir’de orman ve yeşil alanlar başta olmak üzere herkesin kullanımında olması gereken bölgelerde çevre ve hava kirliliğine neden olan maden ocakları yapımı hız kesmiyor. Bu konuda vahim örneklerden biri de Bayındır’dan geldi. Bayındır’ın Sarıyurt ve Kızıloba ve Ovacık Mahallerinde Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası’na yıllık 150.000 ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı için ÇED(Çevre Etki Değerlendirme) nihai onayı verildi.
Karacaların yaşam alanı
Kurşun ve çinko gibi canlılar için tehlikeli ağır metallerin çıkaracağı ocağın bulunduğu alan Bayındır’da 57.8 hektarlık Ovacık Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası içinde yer alıyor. 22.08.2012’de onaylanan planlara göre bu sahada özellikle karaca türünün çoğalması hedefleniyor. Karacaların yaşam alanı olan bölgedeki ağır metallerin bu açıdan büyük bir tehlike oluşturacağı yönünde yoğun kaygılar var.
Tarım, orman ve zeytin bölgesi
Ocağın kurulacağı bölge ayrıca tarım, orman ve zeytin alanlarının için de içinde bulunuyor. Sarıyurt Mahallesi Köy Meydanı’nda 13 Temmuz saat 14.00’te, 810 hektarlık alanda kurulacak ocak için halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Yönetmelik gereği halka sadece bilgilendirme yapılacağından ve herhangi bir oylama söz konusu olmadığından Karacaları Koruma Alanı’ndaki kurşun ve çinko ocağı izni kesinleşmiş oldu.
Dinamit gibi patlayıcılar da kullanılacak
Söz konusu kurşun ve çinko ocağı için hazırlanan dosyada alanda 12 ay boyunca çalışma yürütüleceği, ayda 25 gün ve her gün de 16 saat çalışılacağı belirtildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında dinamit gibi patlayıcıların da kullanılacağı ifade edildi. Maden alanının Sarıyurt Mahalle merkezine 1.5 kilometre, Ovacık Mahalle Merkezi’ne 2.8 kilometre, Bayındır’a da 9.6 kilometre mesafede olduğu vurgulandı.
Yöre halkı yapılmasın diye imza kampanyası başlatmıştı
810 hektarlık alanda kurulacak ocağa karşı Sarıyurt ve Kızıloba mahallerinde köylüler imza kampanyası başlatmıştı. Son derece verimli topraklara sahip olduklarını hatırlatan Kızıloba Muhtarı Mehmet Gelir, “
Burada yaşayanların yüzde 99’u tarım faaliyetleri ile geçiniyor. Çok kaliteli kiraz ve üzüm yetiştiriyoruz. Yıllık 1000 tona yakın kiraz ihracatı yapıyoruz. Verimli tarım arazilerimizin büyük zarar göreceğini düşünüyoruz. Ocak faaliyete geçince patlamalar olacak. Ayrıca sondaj faaliyetleri yürütülecek. Doğal kaynak sularımız zarar görecek. Bu yüzden burada yaşayanlar bu tesise karşı. Topladığımız imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanılğı’na göndereceğiz” dedi. Sarıyurt Mahalle Muhtarı Tacettin Çakırca da hem arazilerin hem de suların zarar göreceği gerekçesiyle bu tesise karşı olduklarını söyledi.