Egeli Gazete TV’de önemli açıklamalar yapan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman kentin içinde son kalan yeşil alan Hacılarkırı’nın da betonlaştırılmak istendiğini, yeşil alanların politik ve rant sebebiyle kentin elinden gittiğini belirtti. Kahraman, “İzmir gibi büyükşehirlerde kamusal alana çok ihtiyaç oluyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı konusunda oldukça fakiriz. Ortalamanın çok altında kalıyoruz.” dedi.
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman Egeli Gazete TV’de gazeteci Semra İğtaç’ın sorularını yanıtladı. İzmir’in kişi başına düşen yeşil alan konusunda çok fakir olduğunu ifade eden İlker Kahraman, askerin Hacılarkırı’nda ayrılması durumunda ticari imara açılmasının Burhan Özfatura döneminde planlara işlendiğini kaydetti. Kahraman, “ Özfatura döneminde planlı bir şekilde bu düzenleme yapıldığı için elimiz kolumuz bağlı durumda. İzmir gibi büyükşehirlerde kamusal alana çok ihtiyaç oluyor. Kişi başı düşen yeşil alan miktarı konusunda oldukça fakiriz. Yeşil alanlar, bu tür yaklaşımlar, politik ve rant sebebiyle kentin elinden gidiyor. Özellikle büyükşehrin yapmaya çalıştığı daha küçük ölçekli planlarda asıl eksiklik, planlardaki sosyal donatı ve yeşil alanların az olmasından kaynaklanıyor. Bu alanların mutlaka kamusal alanda kalmasını istiyoruz. Kentin çeperlerinde birçok sanayi alanı olduğunu biliyoruz. Organize sanayi bölgeleri, doluluk oranına baktığınızda oldukça uygun yerler.” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR, DİRENÇLİ KENTLER PLANLAMAYI TARTIŞMALIYIZ
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi 26-28 Nisan tarihlerinde sürdürülebilir, dirençli kentler planlamayı tartışan etkinlik ve çalıştay düzenleyecek. Dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda bilim insanın biraraya geleceği organizasyon ile ilgili Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman şu bilgileri verdi:
”Çok emek harcıyarak oluşturduğumuz bu etkinlik, İzmir Mimarlık Merkezi’nde hem odaların, hem üniversitelerin, hem uluslararası sivil insiyatifin dahil olduğu bir organizasyon ile üç gün sürecek. Tüm İzmirlileri bekliyoruz. Çok ciddi bir çalışmayla Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ayın 26’sı ve 27’sinde yurtdışından Kanada’dan Şili’den uzman konuklarımızı davet ettik. Şili’de 9 şiddetinde deprem oluyor. 400 kişi vefat ediyor o da tsunamiden. 6 Şubat’ta büyük bir deprem yaşadık. Tarif edilemez acılar var. 30 Ekim’de İzmir’de fragmanını yaşamıştık. Felaketleri önleyebilmek için daha farklı büyük ölçekte planlamaya ihtiyacımız var. Tüm dünya şuanda dirençli kentleri, sürdürebilir kentleri konuşuyor.”
3 GÜN SÜRECEK ETKİNLİĞE DAVET
Kentleri yeniden inşa ederken tartışmanın ve planlamanın önemine dikkat çeken Kahraman, “
Kahramanmaraş, Malatya, Antakya’nın içinde olduğu bu bölgeler yeniden planlayarak inşa edilmeli. Bazı yerlerin zemin sıkıntılarını biliyoruz. İzmir depreminde Bornova’da zemin ile ilgili sıkıntılar olduğunu öğrenmiştik. Antakya’da da çok benzer zeminler olduğunu biliyoruz bunu tartışmak lazım. Sadece biz böyle düşünmüyoruz. Çeşitli planlama okulları, ODTÜ, İTÜ, Planlamacılar Derneği, hep plana aykırı usulde yapılaşma yapıldığına dair yaklaşımlarını sundular ve itiraz ettiler. Bu zeminlerde ağır yapılaşma yapmamamız lazım. Meslek odaları olarak ahşap yapılarla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz. İtalya’dan İsveç’ten ahşap yapılarla ilgili konuklarımızda olacak. Çünkü ülkemizde çok katlı ahşap yapılar yönetmeliği yazıldı. Şuanda askıda. İnşaat Mühendisleri odasından arkadaşlarımızla burada yönetmeliği tartışıcağız. Hasan Özbilir hocamızı da davet ettik. Çeşitli çalıştaylarla üç gün sürecek bu etkinlik ile amacımız, geçici barınakların tasarımlarını yaptırmak. Uzmanlarla konuşurken şu ortaya çıktı. Deprem bölgesindeki barınaklar onlarca sene kalacaktır. Bunların da düzenlenmesi lazım. Gecekondu, çöküntü bölgesine dönüşmesinin biran önce önlenmesi lazım“ ifadelerini kullandı.